You are currently viewing Zajednici športskih ribolovnih udruga Sisak predana ribička kuća na Ciglarskoj grabi

Zajednici športskih ribolovnih udruga Sisak predana ribička kuća na Ciglarskoj grabi

Novoizgrađena ribička kuća na Ciglarskoj grabi predana je Zajednici športskih ribolovnih udruga Sisak. Gradnja ribičke kuće je počela 2017.godine. Izvođač je bila tvrtka Radanović, a vrijednost radova je pola milijuna kuna. Kuća se sastoji od višenamjenske prostorije s terasom, dvije uredske prostorije s pripadajućim sanitarijama i čajnom kuhinjom, a na istočnoj strani nalaze se i javni wc-i. Osim što će sisački ribiči sada imati adekvatne prostorije, koje su im godinama nedostajale, pazit će i na okoliš i životinje oko grabe.

„Ovdje obitavaju i neke zaštićene vrste, nekako se sretno pogodila okolnost da se ekipa iz krovne organizacije Zajednice športskih ribolovnih udruga Sisak javila da nema adekvatan prostor. Nekoliko desetljeća oni apeliraju da se to riješi. Našli smo lokaciju, našli smo prostor gdje mogu ispuniti sve potrebe svoje udruge, a ujedno će oni paziti na to da se Ciglarska graba koristi u skladu s preporukama onih koji paze na ptice, onih koji paze na urbanu opremu. Oni će tu sada stalno biti. Moći će nam javiti kada treba nadopuniti grabu kada je sušna sezona, moći će dodatno poribljavati…“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček prilikom primopredaje kuće.

Podsjetimo, uređenje Ciglarske grabe počelo je čišćenjem obale u listopadu 2015.godine. Nakon čišćenja obale, na prostoru od 12 hektara, od čega 5 hektara zauzima vodena površina svake se godine dodatno radilo na uređenju i dodavanju novih sadržaja.

U proljeće godinu dana kasnije asfaltirana je staza oko jezera, postavljena je rasvjeta, sjenice i roštilji. Potom je uređeno i dječje igralište. Nastavilo se godinu kasnije s dodavanjem sportskih sadržaja,pa je tako u proljeće 2017.godine dovršen skate park i aktivna zona za vježbanje.

„Sportski ribolovci Siska u samom su hrvatskom vrhu. Objekt smo čekali više od 30 godina, zato zahvaljujem gradonačelnici Kristini Ikić Baniček, zamjeniku Ivici Renduliću, Gradskom vijeću i svima koji su sudjelovali da se ovaj projekt ostvari. Zajednica okuplja 22 društva, sa više od 1600 odraslih članova, od kojih je barem 1000 ljudi prošlo Domovinski rat, oko 400 invalida rata koji koriste upravo ribolov kao oblik rekreacije“, rekao je Đuro Adamović, predsjednik Zajednice ŠRU Sisak.

„Sama činjenica da većina članova dolazi iz braniteljske populacije znači da će tu u suradnji s krovnom ribičkom i braniteljske udruge ovdje organizirati brojna natjecanja i druženja. I to je, pokazalo se u ovim vremenima, ono što nam nedostaje. Sigurna sam da će onda i ZŠRU okupiti svoje prijatelje i članove i na svečani način, ne ovako simbolično, otvoriti ribičku kuću. Dobrodošli su svi ribiči, branitelji, sportaši…“, zaključila je gradonačelnica.