Galerije

Nađete li se u Sisku na nekoliko dana, vrijeme možete provesti u obilasku brojnih umjetničkih galerija koje se nalaze po cijelom gradu. 

Kako ne biste lutali izgubljeni po ulicama grada, u nastavku vam donosimo kratki vodič za posjet najpoznatijih i najzanimljivijih sisačkih galerija.

Gradsku galeriju Striegl osniva grad Sisak u rujnu 2003. godine kao javnu gradsku ustanovu koja obavlja muzejsko-galerijsku djelatnost. Galerija je dobila naziv po Slavi Strieglu, sisačkom akademskom umjetniku koji je svojom djelatnošću obilježio kulturnu povijest grada i koji je gradu Sisku donirao 319 svojih radova što je postalo temelj za osnivanje Gradske galerije Striegl.

Sisak je  jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima svoju foto galeriju u kojoj  svoje fotografije  mogu izlagati poznati sisački, hrvatski, ali i inozemni fotografi. 
Foto galerija Siscia Obscura, nalazi se u Ulici Ivana Kukuljevića 2. U sklopu galerije osim izložbenih radova, odvijaju se i foto tečajevi te prodaja fotografija sisačkih i ostalih fotografa. Voditelj galerije je poznati sisački fotograf Miroslav Arbutina Arbe.

Državni arhiv u Sisku je jedan od osamnaest arhivskih ustanova u Republici Hrvatskoj sa regionalnom nadležnošću. Svrha arhiva je zaštita pisane spomeničke baštine, nastale na sisačkom arhivskom području, a konačni cilj, stručnom obradom pripremiti arhivsko gradivo za korištenje, odnosno, neizmjerno bogatstvo arhivskog gradiva kao zbirke podataka o ljudskim iskustvima, učiniti dostupnima znanosti i javnosti.

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak radi u tri odvojena odjela: Ogranak Caprag, Dječji odjel, Odjel za odrasle. Na raspolaganju je svim kategorijama korisnika od predškolskog uzrasta do umirovljenika. Uz osnovnu knjižničarsku, informacijsku, matičnu, edukacijsku djelatnost Knjižnica promiče svoju djelatnost kroz predavanja, izložbe, radio emisije, članke u novinama, izdaje knjige, biltene i popise prinova.
U prostoru čitaonice održavaju se tribine, prigodna predavanja i izložbe. 

Galerija sv. Kvirina smještena je u zgradi Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak na adresi Šetalište Vladimira Nazora 12. U proteklih nekoliko godina organizirali smo cijeli niz gostujućih, pojedinačnih i skupnih izložbi, kao i izložbe fotografija Gradskog kazališta Sisak.

GGS studio je prostor u kojem se realiziraju radionički programi, predavanja, projekcije, okrugli stolovi o važnim temama, te prostor u kojem se pripremaju likovne avanture. GGS studio je smješten u Ulici Franje Lovrića 31, u Sisku.
Kulturno-povijesni centar vrši promociju umjetnosti i umjetnika s područja Sisačko-moslavačke županije. Bavi se istraživanjem i prezentacijom kulturnih sadržaja Sisačko-moslavačke županije, kroz tematske izložbe, nakladničke projekte, stalne postave, pedagoške radionice, predavanja.