ZNAMENITOSTI

Sisak je kroz svoju povijest promijenio više službenih imena, no – nakon ilirsko-keltske Segestice – sva su kasnija imena utemeljena na rimskom imenu Siscija (lat. Siscia). Tako će se u ranom srednjem vijeku grad zvati Siscium, a potom će se pojavljivati razne grafije koje upućuju na kajkavski oblik imena grada: Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck. Na koncu se pojavljuje ime Sziszak i Sisak.

MALI KAPTOL

Mali Kaptol je jedna od najstarijih zidanih kuća sagrađena krajem 18. stoljeća; Danas je sjedište Turističke zajednice Sisak. Mali Kaptol udaljen je od Starog mosta cca 500 metara.

GRADSKA VIJEĆNICA/ZGRADA KOTARSKE OBLASTI

Gradska vijećnica sagrađena je u secesijskom stilu. Danas je tu sjedište gradske uprave i ured Gradonačelnika.

KATEDRALA UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA

Katedrala Uzvišenja Svetog Križa - Crkva Sisačke biskupije, nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića, pokraj arheološkog parka "Siscia in situ". Današnja crkva izgrađena je u prvoj polovici 18. stoljeća. 5. prosinca 2009. g. papa Benedikt XVI. ponovo je utemeljio Sisačku biskupiju na čelu s biskupom Vladom Košićem, a dotadašnju župnu crkvu Uzvišenja Svetog Križa proglasio je katedralom.

VELIKI KAPTOL

Veliki Kaptol je jedan od najvrjednijih primjeraka arhitekture klasicizma u Sisku; građen 1830.g.; u zgradi je 1839.g. izvedena prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku, a na štokavsko narječju, "Juran i Sofija ili Turci pod Siskom“ I. K. Sakcinskog. Veliki Kaptol nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića u samoj blizini Starog mosta. Od 2009. godine sjedište je biskupije u Sisku. Zaštitnik grada Siska je sisački biskup i mučenik sveti Kvirin.

BAZILIKA SV. KVIRINA

Bazilika Sv. Kvirina, posvećena je sv. Kvirinu, biskupu mučeniku iz trećeg stoljeća, zaštitniku grada Siska.

STARI GRAD

Stari grad je tvrđava iz 16. st. pod kojom se odigrala Bitka kod Siska 22. lipnja 1593. Tvrđava je spomenik nulte kategorije. Od Starog grada do centra Siska ima cca dva kilometra cestom ili kilometar i pol šetnicom.

STARI MOST

Prvi drveni most na rijeci Kupi izgrađen je 1862. - Spojio je Civilni i Vojni Sisak (lijevu i desnu obalu rijeke Kupe). Godine 1934. izgrađen je zidani most, koji postaje jedan od simbola grada, a Siščani ga zovu Stari most. Ovaj je most izgrađen od tradicionalnih sisačkih materijala, kamena i opeke. Od 20. listopada 2010.g. most je zatvoren za promet autobusa i svih vozila težih od dvije tone.

ŽELJEZNIČKI KOLODVOR

Sagrađen je 1861.g., a godinu dana kasnije puštena je u promet pruga koja je povezivala Zidani Most, Zagreb i Sisak. I pored toga što je ta pruga služila prije svega za povezivanje zapadnih dijelova Habsburške monarhije sa istokom, ona je doprinijela i snažnom razvoju gospodarstva, prije svega u Zagrebu i Sisku.

GRADSKI MUZEJ SISAK

Čuvar je više od tri tisuće godina stare povijesti grada. Stalni postav muzeja privlači mnoge posjetitelje.

GIMNAZIJA SISAK

Zgrada Gimnazije Sisak izgrađena je ljeti 1934. godine. Zemljište na kojem je izgrađena Gimnazija darovao je Siščanin Nikola Šipuš, namijenivši ga isključivo za izgradnju škole.

GRANIK

Granik je prva parna dizalica za istovar tereta s brodova postavljena još 1903. g.

ARHEOLOŠKI PARK SISCIA "IN SITU"

Arheološki park Siscia ''in situ'' ostaci su rimske arhitekture: Jugozapadni bedem s kulom s kraja 2. i spočetka 3. st.,Unutar bedema ostacI horreuma – žitnice, sagrađeni su početkom 4. st.

ŽITNO SKLADIŠTE

U 17. st. na desnoj obali rijeke Kupe izgrađuje se Vojni Sisak koji se nalazio u sklopu Vojne Krajine. Predstavljao je trgovačku sponu između civilne i vojne Hrvatske. U Vojnom Sisku postojao je hotel »K caru austrijanskom.« Zgrada Žitnog magazina jedno je od prvih skladišta koje je u Sisku sagrađeno. Pretpostavlja se da je Žitni magazin potpuno dovršen i pušten u promet, krajem 1765. godine ili u prvoj polovici 1766. godine. Žitni magazin je imao iznimno velik značaj, kako za razvoj sisačke trgovine, tako i za razvoj riječnog brodarstva, odnosno za razvoj čitavog grada Siska. Nakon njegove izgradnje, te uređenja kupskog korita, Sisak se u samo nekoliko desetljeća prometnuo u jedno od najvažnijih prometnih i trgovačkih središta sjeverozapadne Hrvatske.

žitno by Vlado
Sisak-I-B-3

PARK SKULPTURA

Park skulptura, nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak, postavljenih u javnom prostoru naselja Caprag u Sisku, upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Time počinje dugoročni projekt revitalizacije i afirmacije ove vrijedne kulturne pojave, koji obuhvaća restauraciju i obnovu skulptura, izložbe, projekcije, predavanja, intervencije u prostoru, književne večeri…

KUĆA PRVOG SISAČKOG GRADONAČELNIKA FRANJE LOVRIĆA

Osoba koja je uvelike zaslužna za današnji izgled Siska je poznati sisački trgovac, ilirac, saborski zastupnik Franjo Lovrić prvi gradonačelnik Slobodnog kraljevskog grada Siska. U vrijeme njegova mandata krajem 19.st. u Sisku su poduzete mnoge akcije komunalnog uređenja grada. On je do danas ostao najdugovječniji sisački gradonačelnik.

web ms_0017_DSC00462
kuća Liberman

KUĆA LIEBERMAN

Kuća sa prekrasnim terasama od kovanog željeza je Kuća Lieberman. Izgrađena je 1856. godine i bila je u vlasništvu sisačkog trgovca Liebermana. To je najstarija sisačka židovska obitelj koja se u grad doselila u prvoj polovici 19. stoljeća. Svoje bogatstvo i ugled stekla je trgovinom žita.

KUĆA WELENREITER

Ova je kuća bila vlasništvo trgovca Joachima Welenreitera. On se u Sisak doselio 1840. godine u jeku trgovačke ekspanzije grada. Bio je poznati sisački dobročinitelj, gradski sudac, član strukovnih društava. U kući je od 1876. godine djelovala Sisačka vjeresionska banka, kao jedna od prvih bankarskih institucija grada Siska. Kapitalom te banke bili su financirani mnogi trgovački poslovi u Sisku i izvan njega. Zgrada na svom zapadnom pročelju ima prepoznatljiva metalna vrata s dva lava koji svojim ustima drže karike za povlačenje vrata. To su jedna od najstarijih vrata na prostoru grada Siska i predstavljaju simbol trgovačke moći grada.

Kuća Welenreiter
Vojni Sisak

VOJNI SISAK

Prelazeći preko Starog mosta, jednog od simbola grada, s lijeve na desnu obalu rijeke Kupe, dolazimo na prostor Vojnog Siska, grada koji je imao svoju zasebnu povijest od 1765. do 1874. godine. Osnovan je u sklopu Vojne krajine, obrambene granice od Osmanskog carstva, te je trebao biti glavna riječna luka za opskrbu Vojne krajine. Vojni Sisak je imao žitni magazin, pivovaru, hotel, poštu, pisarnicu što je bilo povezano s trgovačkom djelatnošću. 1874. godine ujedinio se s Civilnim Siskom u jedinstveni grad, te od tada započinje zajednička povijest oba dijela grada.

KUĆA GRGE TUŠKANA

Grga Tuškan je poznati sisački političar i saborski zastupnik na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. U počecima svoje političke djelatnosti bio je pristalica Stranke prava, stranke koja borila za hrvatske interese u Austro-Ugarskoj Monarhiji, a kao njezin zastupnik izabran je u Hrvatski sabor gdje je sudjelovao u fizičkom napadu na tadašnjeg hrvatskog bana, Mađara Khuen – Hedervaryja. Zbog toga je čina bio osuđen na zatvor. Simbol njegove političke i gospodarske moći je ova zgrada napravljena u centru grada, uz glavni gradski trg. S balkona je držao političke govore. U prizemlju zgrade otvorio je gradsku kavanu, i Posavsku štedionicu.

Lovački rog

GOSTIONICA LOVAČKI ROG

Gostionica je u ovoj zgradi smještena još od 19. stoljeća, a ugostiteljsku namjenu ima do današnjeg vremena. Na samoj zgradi vidljivi su graditeljski elementi iz 18. stoljeća. Lovački rog je nastao na tradiciji ugostiteljskih objekata sa sličnim nazivom, te je poznat i po svojoj njemačkoj inačici – Jägerhorn.

RODNA KUĆA SLIKARA SLAVE STRIEGLA

U ovoj kući rodio se i živio poznati sisački akademski slikar Slavo Striegl prepoznatljiv po svojim akvarelima. Slikao je i crtao sisačke motive. Najveći dio njegovih radova čine crteži, akvareli, ulja na platnu i staklu. Bavio se ilustracijom, grafičkim oblikovanjem, dizajnom. Danas po njemu nosi naziv Galerija „Striegl“ u kojoj se redovito održavaju likovne izložbe, te se prezentira umjetnikov rad. U prostoru rodne kuće radi se na uređenju memorijalnog prostora posvećenog umjetniku s galerijom za povremene izložbe. Striegl je jedan od simbola grada Siska, jedno od najvećih imena sisačke kulture i umjetnosti.

striglova kuća
zgrada županije

ZGRADA ŽUPANIJE/GRADSKO POGLAVARSTVO

Prva zgrada gradskog poglavarstva izgrađena je 1870. godine, a gradio ju je poznati sisački graditelj Andrija Colussi. Kasnije je u nekoliko navrata bila nadograđivana da bi nakon Drugog svjetskog rata dobila današnji oblik. Tu se nalazila prva gradska vijećnica u kojoj su se održavale sjednice gradskog zastupstva, posebno nakon ujedinjenja Civilnog i Vojnog Sisak. Na zgradi se nalaze impozantna drvena vrata, a na dovratniku se nalazi stari grb grada Siska. Grb prikazuje utvrdu Stari grad kao prepoznatljiv simbol Siska, zatim rijeke Kupu, Savu i Odru. Lađa na rijeci predstavlja simbol sisačke riječne trgovine. Danas se u njoj nalazi sjedište Sisačko – moslavačke županije.

RODNA KUĆA MILANA STEINERA

Ovdje je živio akademski slikar Milan Steiner krajem 19. st. Kao malo dijete, Milan je ispao dadilji iz ruku i zadobio trajne posljedice. Kao sedmogodišnjaku mu je zbog tuberkuloze pluća odstranjeno jedno plućno krilo, tako da je ostao izrazito nizak,fizički savijen i boležljiv, što je zabilježeno na sačuvanim fotografijama, ali i na brojnim autoportretima, skicama i crtežima. Umro je od španjolske gripe krajem studenoga 1918. godine od visoke temperature i groznice u 26. godini života. Za sobom je ostavio oko četiri stotine radova koji su nastali između 1916. i 1918. Ti radovi su mu osigurali visoko mjesto u povijesti hrvatskog modernog slikarstva.

Kuća Milana Steinera
Trg Ljudevita Posavskog

GLAZBENA ŠKOLA FRAN LHOTKA/SISAČKA SINAGOGA

U prvoj polovici 19. stoljeća Sisak prerasta iz manjeg mjesta u važan trgovački centar Hrvatske. Grad privlači stanovništvo iz raznih dijelova tadašnje Habsburške Monarhije. Prvi Židovi u Sisak dolaze kao trgovci. Vrlo brzo postaju važan činitelj gospodarskog razvoja grada, a sinagoga izgrađena između 1862. i 1890. godine njihov duhovni centar. Nakon Drugog svjetskog rata zgrada sinagoge bila je prenamijenjena u Glazbenu školu koja do danas egzistira u tom prostoru.

ŠETNICA SLAVE STRIEGLA

Šetnica je žila kucavica grada, mjesto za druženje, razgovor i priču. Ovdje se može okrijepiti u nekom od brojnih kafića i uživati u pogledu na rijeku. U 18. stoljeću ovdje su se nalazila lučka postrojenja. Šetnjom se nailazi na parnu dizalicu, u blizini zgrade Malog Kaptola. Ona je modernizirala riječni promet i zamijenila ljudsku snagu.

Bela lađa i Kupa

BIJELA LAĐA

Svratište „Bijela lađa“ nalazi se uz samu kupsku obalu, udaljena nekoliko metara od nekadašnjeg središta Vojnog Siska. Bilo je sjedište lađara koji su dolazili u grad. Sastoji se od ulične zgrade koja datira s kraja 18. St. i dvorišne zgrade datira iz sredine 19. st.