Duhovnost i religija oduvijek su važni u životu čovjeka. Hodočasnici su u dalekoj prošlosti posjećivali kilometrima udaljene destinacije, kako bi posjetili neko od njima važnih mjesta, svetih mjesta. I zamolili svoje zaštitnike za zaštitu, pomoć, utjehu ili zagovor. Kao jedan od najstarijih oblika turizma, putovanja motivirana vjerom i danas su prisutna.

Župna crkva Svete Marije Magdalene u Selima

Gradnja župne crkve Sv. Marije Magdalene u Selima započela je postavljanjem temeljnog kamena 1. travnja 1759., a dovršena i posvećena je šest godina kasnije 23. lipnja 1765. Podignuta je zaslugom župnika Matije Šanteka, koji je upravljao župom u Selima od 1752. do 1811. godine.

Osim izuzetne arhitekture ova crkva ima i posebno mjesto zbog iluzionističkog oslika unutrašnjosti. Oslikana je prema načelima kvadrature, te osim iluzije trodimenzionalnosti, daje i iluziju kvadrature u kontinuiranom prijelazu između stvarnog i slikanog prostora.

kapela sv Akacija Greda

Kapela Sv. Akacija

Sv. Akacije i deset tisuća drugova, mučenika, časte se na prostoru Siska još iz vremena čuvene Sisačke bitke. Prema narodnoj predaji Toma Bakač Erdödy, jedan od zapovjednika pobjedničkih postrojbi, u kapeli Sv. Akacija i drugova mučenika zahvalio je za izvojevanu pobjedu. U spomen na veličanstvenu pobjedu nad turcima, nakon koje se prilike u ovom dijelu Hrvatske bitno mijenjaju, u Gredi se izgrađuje kapela nebeskog zaštitnika Sv. Akacije i deset tisuća vojnika mučenika. Kapela pripada Župi Sela, a temeljito je obnovljena 1731. godine, zatim je zapuštena i poslije 1788. godine se više ne spominje. Za vrijeme službe župnika Vladimira Hrena (1987.-2000.), kapela je opet obnovljena.

Kapela SV. Ivana Krstitelja u Drenčini

Smještena na uzvisini pokraj kupskog nasipa, drvena, tamnosmeđa, izvija se poput goleme riječne kornjače nad malenim mjestom. Kapela sv. Ivana Krstitelja, sakralno i umjetničko remek-djelo, bdije pokraj Kupe barem od 17. stoljeća. Naime, spominje se u kanonskim vizitacijama 1696. kao drvena kapela s dobrim drvenim krovom i slikom Ivana Krstitelja iznad oltara. Značajna je i slika Majke Božje od sedam žalosti, na zidnoj plohi desno od ulaza. Kako piše na panou pokraj kapele, ona je »jednobrodna, pravokutnog tlocrta s poligonalnom apsidom«. Smatra se jednom od tri najvrjednije kapele posavskoga drvenog tipa. Obnavljana je do 1748. godine, urešena i oslikana svetačkim likovima, ali i brojnim baroknim motivima.

Bazilika Sv. Kvirina

Prva se drvena Crkva Svetog Kvirina u Sisku spominje 1653., a na istom je mjestu sagrađena nova oko 1670. Potom je tu 1784. sazidana trajna kapelica. Štovanje je ovog sveca posebno bilo rašireno u Sisku tijekom 19. stoljeća. Tada je 4. lipnja bio neradni dan, grad su obilazili svečano obučeni građani i cehovi sa zastavama, a sviralo se i pucalo iz mužara. S vremenom je njegov kult slabio, a najtužniji je dan bio 29. lipnja 1974. kada je nakon odluke sisačke općine kapelica srušena i groblje oko nje preorano. Siščani su se uvijek mnogo molili Svetom Kvirinu i uvjereni su da upravo zahvaljujući njegovu zagovoru Sisak nije nikada pao u turske ruke. 1996. godine krenulo se  u natječaj za idejno rješenje nove crkve. Natječaj je bio pozivni, a poziv je upućen nekolicini najpoznatijih arhitekata koji se u posljednje vrijeme uspješno bave projektiranjem sakralne arhitekture. Autor izabranog rješenja je Ivan Antolić, dipl. ing. arh., koji je projektirao nekoliko crkava u Zagrebu i okolici.

Katedrala Uzvišenja Svetog Križa

Katedrala Uzvišenja Svetog Križa u Sisku stolna je crkva Sisačke biskupije. Nalazi se u samom središtu Siska na Trgu bana Josipa Jelačića, pokraj arheološkog parka “Siscia in situ”. Katedralom je proglašena u prosincu 2009. godine, a do tada je bila župna crkva.
Katedrala Uzvišenja Svetog Križa u Sisku postoji otkada i župa, ‘od pamtivijeka’. U navedenom popisu arhiđakona Ivana, kao patron župne crkve navodi se Sveti Križ – ecclesia sanctae Crucis. Današnja crkva izgrađena je u prvoj polovici 18. stoljeća. O tome postoje i zapisi u kanonskim vizitacijama od 1702. do 1760. godine kada je izgrađen zvonik. Posveta crkve bila je 1765. godine.
Nakon potresa 1909. godine staro barokno pročelje zamijenjeno je novim, izvedenom u neoklasicističkom stilu s detaljima secesije koje ju resi i danas.5. prosinca 2009. godine papa Benedikt XVI. ponovo je utemeljio Sisačku biskupiju na čelu s biskupom Vladom Košićem, a dotadašnju župnu crkvu Uzvišenja Svetog Križa proglasio je katedralom.

Župa pohoda BDM Sisak

Ne zna se kada je sagrađena prva crkvica ili kapela na mjestu današnje župne crkve Pohoda B. D. Marije. Na tom prostoru je postojalo crkveno zdanje već sredinom 16.st. Slikari koji su slikali sisačke bitke s Turcima koncem 16.st., slikali su suprotno sisačkoj tvrđi, preko rijeke Kupe, također crkveno zdanje.
U 18.st. je postojala drvena kapela svete Marije. Godine 1875. blagoslovljen je kamen temeljac i gradilište za novu crkvu svete Marije. Na blagdan Velike Gospe 1876. dovršena je crkva svete Marije u Sisku, blagoslovljena i u njoj proslavljena prva sveta misa.
Do 1961. kapela svete Marije bila je u sastavu župe Uzvišenja Svetoga Križa Sisak. Konačno je te godine došlo do dugo željenog osnivanja župe Pohoda Blažene Djevice Marije. Nadbiskup dr. Franjo Šeper postavio je za prvog upravitelja novoosnovane župe dotadašnjeg kapelana u župi Svetog Križa u Sisku, Vladimira Stankovića.
Svečano proglašenje i otvorenje župe bilo je na blagdan Presvetog Trojstva 28. svibnja 1961. Svečanost otvorenja obavio je sam zagrebački nadbiskup dr. Franjo Šeper.

Župa Svetog Mihaela – Preloščica

Preloščica je u početku imala samo malu kapelicu Sv. Mihaela koja se prvi put spominje 1731. godine. Izgrađena je od hrastova drveta, sa drvenim stropom. Nalazila se kod groblja, u blizini sadašnje crkve. Kanonik vizitator 1741. izvješćuje da se u njoj služi misa četiri puta godišnje. Dimenzije kapelice bile su 11,5 x 5,5 metara. Osnutkom župe, kapelica je postala župna crkva. Patron crkve bila je obitelj Keglević, vlasnik posjeda (Marof) u Topolovcu koja je donirala gradnju sadašnje crkve koja je izgrađena 1831. godine. Drvena kapelica uništena je u požaru. Nova crkva posvećena je 11. studenog 1832. godine. Već 1804. godine župa je imala 1495. duša, a 1966. oko 3700.