Kako bismo bolje upoznali Sisak i njegove stanovnike, vratimo se nekoliko desetljeća unazad...

Severila

Prvi povijesni roman novije hrvatske književnosti nije napisao August Šenoa, već Ivan Krstitelj Tkalĉić (1840.-1905.) koji je 1866. godine u Zagrebu objavio svoj roman Severila ili slika iz progonstva kršćanah u Sisku. Šenoi se daje prvenstvo jer on u hrvatsku književnost uvodi posve novu koncepciju povijesnog romana.

img_20161014_210917

Drago Doors - čovjek koji je dao ime Rokiću

Na klupama ispod starih kestenova okupljali su se mladi, a često se tu našao netko tko svira gitaru, pjevalo se, pilo vino i cola. Svirao se rock pa kad smo se dogovorali gdje ćemo se naći, na štengama kod dizalice ili u parku pod kestenovima Drago je govorio na Rokiću tj. u Rock parku.

sisačka pivovara

Sisačka pivovara

Sisačka pivovara osnovana je oko god. 1855. po doseljenom Čehu Novaku. God. 1872. bila je u vlasništvu Matije Fostersa, koji je imao i pravo točenja. Kažu stari Siščani, da je vrt te pivovare na bivšem trgu svake nedelje bio pun gostiju i točilo se je iz hektolitarskih bureta.

Rafinerija nafte Sisak

Rafinerija nafte Sisak razvila se iz Shellova skladišnog prostora izgrađenog 1923. na ušću Kupe u Savu. Na istoj lokaciji Shell je 1927. izgradio kotlovsku destilaciju s dnevnim preradbenim kapacitetom od 170 tona. Sirovina i derivati transportirani su teglenicama Savom i željezničkim cisternama.

1200x630wp

Alfons Vučer

Rođeni Siščanin, Vučer se u Zagrebu školovao, Zagreb ga je proslavio i on je proslavio Zagreb: tijekom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća ‘drmao’ je festivalima domaće šlageristike u Zagrebu, Opatiji i Beogradu. Autor je neslužbene himne grada Zagreba (pjesme Zagreb, Zagreb).

prvi s lijeva Istvan

Prvi let jedrilicom

Sisak se može pohvaliti da je davne 1923. godine ovdje poletjela prva jedrilica na hrvatskom tlu. Prvi letovi najprije su priređeni na Zelenom brijegu, a kasnije je jedrilica poletjela s brda Brzaj. Prvi let jedrilicom izveo je mađar Istvan Hosszu, sam let trajao je 28 minuta.

Drama Juran i Sofija

Ljubav Jurana i Sofije u doba turskog nadiranja na Europu legendarna je ljubav koju je Ivan Kukuljević Sakcinski opjevao u svom najvažnijem djelu. Ali ljubav Jurana i Sofije je više od inspiracije dramatika, više od literarnog predloška. Ova se ljubav uistinu dogodila u opsjednutom Sisku, junaci su uistinu živjeli i voljeli i svoju ljubav pretočili u legendu. Hrvatskog junaka Jurana koji je pao u tursko sužanjstvo krenula je u neprijateljski tabor osloboditi, izvući iz uza hrabra, ljubavlju nošena supruga Sofija. Ljubav sve pobjeđuje, a ljubav je Jurana i Sofije bila upravo takva, nepobjediva i nezaustavljiva. I vječna!

kinez u toplovcu

Milan Vong (Ho Sen Vong)

Kao dječak na nagovor nekog Hrvata, gotovo prije 100 godina, Ho Sen Vong otisnuo se,zajedno s njim, brodom put Europe.Prekooceanskom parobrodu trebalo je mjesec dana plovidbe dok nisu stigli do Dubrovnika.Odatle dalje vlakom do Beograda, gdje je njegov "prijatelja" pobjegao.Onako sam samcat, sa 13 godina, ne znajući jezik,bio je u Beogradu izgubljen. Odveli su ga u kineski konzulat, dali mu neke papire i uputili vlakom za Trst,gdje se trebao ukrcati na brod za Kinu. Na stanici u Sunji je ogladnio, sišao iz vlaka uzeti nešto za jelo i vlak mu je pobjegao.Pričao je da ni sam ne zna kako je nabasao na Topolovac.

SPOMENIK MANOJLU RAZGLEDNICA

Spomenik Manojlu Maraviću

Na području Novog Siska, neposredno uz Stari most, postavljen je restaurirani spomenik posvećen pukovniku Manojlu Maraviću iz 1863. godine. Te godine, 1. listopada, spomenik su podigli stanovnici nekadašnjeg Vojnog Siska kako bi odali počast pukovniku Maraviću koji je dao izgraditi cestu uz kupsku obalu od Žitnog trga, pa sve do područja Capraga. Spomenik je s originalnog mjesta maknut 20.tih godina prošloga stoljeća radi izgradnje novog mosta, odnosno današnjeg Starog mosta i od tog je vremena bio smješten na neuglednom prostoru uz kupsku obalu na Pogorelcu.

sisak-petrek

Petrek Dumić

Motiv na razglednici, poslanoj 1902. godine, bio je Petrek Dumić “najglasovitiji prodavač slatkih kolača”, a razglednica je tiskana u nakladi sisačkog nakladnika Dujaka.

kapela u drenčini

Kapela sv. Ivana Krstitelja, Drenčina (Sisak)

Smještena na uzvisini pokraj kupskog nasipa, drvena, tamnosmeđa, izvija se poput goleme riječne kornjače nad malenim mjestom. Kapela sv. Ivana Krstitelja, sakralno i umjetničko remek-djelo, bdije pokraj Kupe barem od 17. stoljeća.

Sergej i rijeka

Sergej Gubarjev rođen je u dalekim ruskim krajevima, kao slijepi putnik na jednom od šlepova doplovio je do Siska bježeći od nemira i ratova. Ovaj čudni zanesenjak i samotnjak vezao je svoju sudbinu uz rijeku Kupu i Sisak.