Božić u srcu grada

Iako je ovogodišnje vrijeme adventa drugačije od prošlogodišnjeg, zbog epidemiološke situacije, božićni duh u Sisku očuvan je na brojne druge načine😀
Istražite Hrvatsku i #UpoznajteSisak

Božić u srcu grada tradicionalna je manifestacija koja unatrag nekoliko godina Siščanima ali i posjetiteljima našega grada nudi bogat kulturno – zabavni program.

Organizatori manifestacije su Grad Sisak,  Turistička zajednica grada Siska i Dom kulture KKV.

Sisački festival piva

Sisački festival piva dio je manifestacije Dani industrijske baštine grada Siska. Sisak je prvi grad u Hrvatskoj koji koristi bogatstvo svoje industrijske baštine, a priču je pokrenuo Gradski muzej.

Ovogodišnjim Festivalom piva obilježava se 165 godina od osnutka prve sisačke pivovare. Zgrada u kojoj se nekada proizvodilo pivo jedna je od najstarijih građevina industrijske baštine u gradu. Organizatori Sisačkog festivala piva su Grad Sisak, Gradski muzej i Turistička zajednica grada.

Kupske noći

“Rijeka Kupa je puls grada, njegov prepoznatljiv simbol, a festival Kupske noći nudi pregršt sadržaja na samoj obali rijeke Kupe u centru grada, dok ujedno slavi i samu rijeku. Kupske noći  su u znaku kulture i umjetnosti u javnom prostoru, sportova na rijeci i zabavnih događanja, a programi su namijenjeni svim generacijama.”

Kupom u Sisku ponovo plovi brod Juran i Sofija

Brod Juran i Sofija, koji je 2019. godine bio na temeljitom remontu, opet plovi rijekom Kupom u Sisku  te je ponovno  na raspolaganju turistima. Brod je u vlasništvu Grada Siska kojim upravlja Park prirode Lonjsko polje. U plovidbama brodom Juran i Sofija uživaju brojni siščani i njihovi gosti.

Dječji fašnik u Sisku

U Dječjem fašniku, održanom u organizaciji Grada Siska, Turističke zajednice Grada Siska i Doma kulture Kristalna kocka vedrine te uz potporu volontera Gradskog društva Crvenog križa Sisak sudjelovala su djeca sisačkih vrtića i osnovnih škola. Najboljim maskama dodijeljene su i nagrade.
U kategoriji grupnih maski treće mjesto pripalo je “Holandskoj kući” OŠ Braća Ribar, drugo mjesto osvojili su “Stari Rimljani” OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, a prvo mjesto pripalo je “Hipijima-djeci cvijeća” OŠ Kukuljević.
Dječji vrtić Sisak Stari i Sisak Novi s odličnim maskama “Mala farma” i “Harlekini” osvojili su poklon predstavu.

U kategoriji pojedinačnih maski, najljepšom malom maskom proglašen je “Zvončar” , a iza te maske krio se dječak Ante Karaula. Nagradu za najbolju odraslu masku odnijela je “Princeza jedno rog” alias Katja Cukor.
U kategoriji najbolje pojedinačne maske treće mjesto je osvojila “Mala pčelica” , djevojčica Erin Beloglavac, drugo mjesto pripalo je “IT Klaunu” , Tinu Ivankoviću, a prvo mjesto osvojila je “Leopardica” , Lea Conjar Srebrić.
Sve prisutne na Sisačkom fašniku, jučer u centru grada, zabavljao je veseli i raspjevani Ritam ulice i voditelj Marko Hergešić.

Postavljena spomen ploča u čast sisačke rock skupine „VIS Dijamanti“

Sisak je prvi grad u Hrvatskoj koji se postavljanjem spomen ploče odužio svojim rokerima. Naime, na zgradu u Ulici Stjepana i Antuna Radića broj 21, u kojoj je živio frontman „Dijamanata” Josip Joja Kerep, postavljena je spomen ploča u čast najstarije sisačke rock skupine „VIS Dijamanti“, koja je osnovana 15. veljače 1962. godine, puna dva mjeseca prije osnivanja legendarnih The Roling Stonesa.

Kroz „Dijamante” je kroz 20 godina postojanja prošlo 13 glazbenika, a prvu postavu činili su Josip Joja Kerep, Zvonimir Zvona Kozačinski, Leonard Leo Mikšić, Josip Joža Peternel i Ivan Galeković.

U Dijamantima su još svirali i Siščani Marijan Pavlović, Zvonko Javornicki, Božidar Škrljac Škrga, Željko Bičanić Bića, Ivica Freiberger Frajac, Stanko Nikolić Cvik, Miodrag Pančić Zaga i Miljenko Minić Mimi.

Spomen ploču su podigli Grad Sisak, Gradski muzej Sisak i Poprock kola Sisak.

NOĆ MUZEJA

Ovogodišnja Noć muzeja u Gradskom muzeju Sisak i Holandskoj kući bila je najuspješnija do sada. Brojka od 2643 posjetitelja koji su u toj večeri posjetili Muzej i novootvoreni Info-centar industrijske baštine pokazatelj je kako je interes javnosti za ovo događanje, ali i programe koji se nude posjetiteljima, još uvijek iznimno velik. Veliko hvala svim posjetiteljima, ali i onima koji su se na bilo koji način uključili u realizaciju programa i pomogli nam da ostvarimo ovako izvrsne rezultate!

UPOZNAJ SVOJU ZEMLJU - SISAK

U sklopu inicijative ‘Upoznaj svoju zemlju’ Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske i partneri, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske dana 12. siječnja 2020.godine (nedjelja) s početkom u 12:00 sati organizirali su besplatna vođenja u svim gradovima kojima djeluju društva turističkih vodiča – članice ZDTVH-a i partneri; radi se o organizaciji besplatnih vođenja u oko 50 gradova Hrvatske (zaštićenih lokaliteta) s početkom u isto vrijeme.