You are currently viewing “Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta” u Holandskoj kući

“Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta” u Holandskoj kući

 Izložbu “Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta” možete pogledati do 02. prosinca 2021. godine, u Holandskoj kući, Rimska 10, Sisak

Ova putujuća izložba, prvi put predstavljena u HDD galeriji u rujnu 2021., daje prikaz rada istaknutog grafičkog dizajnera Mirka Ilića.

Izložba je sastavljena od odabranih fragmenata Ilićevog rada kao dizajnera, ilustratora i strip autora, dakle u većini najvažnijih područja njegova autorskog djelovanja, koji se prožimaju u nekoliko međusobno isprepletenih narativnih linija: pripovijest o jednom vremenskom razdoblju, pripovijest o bitnim trenucima jedne dizajnerske karijere te osvrti na same radove, kontekste u kojima su nastali i njihove kompleksne reference.

Kao dizajner, art direktor i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge – Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas.

Takvi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od najvažnijih događaja koji su se odvili za vrijeme naših života, čine osnovu ove izložbe, no pažljivijim pregledom cjelokupnog Ilićevog opusa naći ćemo i brojne refleksije o drugim zbivanjima, pojavama i idejama koje sežu i u mnogo dalju prošlost, a bile su relevantne kako za trenutak u kojem se Ilić na njih osvrnuo, tako i za naše današnje vrijeme. Radovi okupljeni za ovu izložbu, osim spomenutih novinskih i magazinskih naslovnica i ilustracija, uključuju i niz plakata i stripova, a svi zajedno čine panoramu proteklih 120 godina (ugrubo od 1900. do 2021.) sagledanu kroz prizmu jednog iznimnog autorskog opusa.