You are currently viewing Izložba: Od individualnih projekcija do kolektivne memorije

Izložba: Od individualnih projekcija do kolektivne memorije

‘Od individualnih projekcija do kolektivne memorije. Darko Bavoljak i Igor Grubić Marijanu Crtaliću.’
27/10 – 27/11/2021
Izložbu možete pogledati od utorka do petka: 11,00-18,00 sati, Gradska galerija Striegl, Rimska 10 (1. kat Holandske kuće u Sisku)
Nakon više od 10 mjeseci Gradska galerija Striegl otvorila je svoja vrata izložbom koja je rezultat suradničkog projekta s Muzejom suvremene umjetnosti, Zagreb.
Izložba je zamišljena na inicijativu umjetnika Darka Bavoljaka i Igora Grubića kao posveta kolegi Marijanu Crtaliću (1968. – 2020.) i njegovom dugogodišnjem umjetničkom djelovanju u Sisku usmjerenom na osvještavanje lokalne zajednice o važnosti očuvanja industrijske i kulturne baštine te o mogućnostima njihove revitalizacije.
Na izložbi će biti predstavljeni radovi multimedijskih umjetnika Marijana Crtalića (video rad ‘Sanjam kako sanjam da ne sanjam’, 2020. i film ‘Industrijski raj’, 2009.), Darka Bavoljaka (iz serije ‘Sisak’, 1984.) i Igora Grubića (‘Tragovi nestajanja (u tri čina), Akt 3 – Dekonstrukcija tvornice’, 2019. i film ‘Kako se kalio čelik’, 2018.).
Kroz tri različita pristupa, ali tematski povezana i dodatno kontekstualizirana u sklopu izložbe, svrha je pokazati u kojoj mjeri suvremene strategije umjetnika, posebno one koje uključuju interakciju s publikom, mogu biti pokretač kritičkog promišljanja o prošlosti, poticaj za revitalizaciju kulturne i industrijske baštine, kao i pokazatelj da je na primjerima individualnih umjetničkih praksi utopijska modernistička ideja utjecaja umjetnosti na društvene promjene živa.
Nakon izložbe u Sisku, izložba se planira predstaviti 2022. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
Autorice projekta: Ivana Janković, kustosica MSU-a i Alma Trauber, kustosica i ravnateljica Gradske galerije Striegl.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Grada Siska i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.