You are currently viewing Izvedba ”Prostor ni ja”: Koraljka Begović, Matija Kralj, Nastasja Štefanić

Izvedba ”Prostor ni ja”: Koraljka Begović, Matija Kralj, Nastasja Štefanić

Gradska galerija Striegl vas poziva da dođete na plesnu izvedbu u petak 4.12. od 19:00 sati.
Plesna izvedba dovodi u fokus pitanja relacije prostora i suvremene plesne/izvedbene prakse.

Maksimalan broj osoba koje mogu prisustvovati izvedbi je 15.
Pridržavamo se svih epidemioloških mjera kako bismo vam osigurali maksimalni osjećaj sigurnosti, ali i jedinstveno iskustvo.

Polazišna motivacija za rad na interdisciplinarnom projektu ”Prostor ni ja” je želja za istraživanjem teme prostora u suvremenoj plesnoj praksi. Na koji način specifična obilježja (i zakonitosti) određenog/ih prostora uvjetuju kretanje tijela? Kako tijelo reagira, djeluje i ponaša se u različitim vrstama okoliša?

Pitanje prostora u plesu nije samo pitanje jednog konkretnog istraživačkog procesa i načina stvaranja specifičnog plesnog vokabulara. Pitanje prostora u plesu postaje politično pitanje.

Koliko je ples kazališna umjetnost i što sve utječe na plesnu poetiku uslijed stvaranja materijala u specifičnom prirodnom ili urbanom okruženju? Na koji način se ples kao kazališna umjetnost mijenja unutar odluke izmještanja prostora, odnosno korištenjem drugog, ne-kazališnog prostora?

Ti drugi odnosno drugačiji prostori postaju takozvanim privremenim autonomnim zonama u kojima informacija postaje ključna alatka koja čini rez s formalnim oblicima i brojnim pokušajima trajnosti koje strukturirani sustav nameće gušeći individualnu kreativnost.

Autorski tim:

Koreografija i izvedba: Koraljka Begović i Nastasja Štefanić
Video i montaža: Matija Kralj
Zvuk: Nastasja Štefanić
Dramaturgija: Nikolina Rafaj
Kostimografija: Dalibor Šakić
Produkcija: Koraljka Begović
Fotografija: Matija Kralj

Nastasja Štefanić je profesionalna plesačica, koreografkinja, glazbenica te glazbe-ni i plesni pedagog. Završila je preddiplomski i diplomski studij viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te preddiplomski studij suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim što se bavi autorskim radom, redovito surađuje s domaćim i stranim plesnim umjetnicima. Njezini autorski radovi prikazani su na nekolicini festivala u Hrvatskoj i inozemstvu (UK, Mađarska, Češka, Njemačka). Radi kao asistentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. godine u statusu je slobodnog umjetnika.

https://vimeo.com/user55182280

Koraljka Begović plesačica je suvremenog plesa, kreativna producentica i joga učiteljica. Završila je edukaciju za plesače na Tanzfabriku u Berlinu, dvije godine edukacije na plesnom odsjeku na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te MA studij suvremene plesne izvedbe na sveučilištu u Limericku, Irska. Bavi se autorskim radom te surađuje s brojnim koreogra ma i pedagozima. Njezini radovi te projekti u kojima je surađivala prikazivani su u Hrvatskoj, Irskoj, Sloveniji i Njemačkoj. Završila je BA studij za predškolski odgoj u Zagrebu i Kulturni menadžment u Zadru te od 2007. radi i kao producentica. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Matija Kralj je video umjetnik i snimatelj koji je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek novi mediji. Njegov je rad uglavnom usredotočen na dokumentiranje migracijskih tematika, granica i konfliktnih zona. Tijekom posljednje četiri godine pratio je i bilježio migracijski priljev na takozvanoj balkanskoj ruti, sve od slovensko-hrvatske do tursko-sirijske granice. U bliskoj suradnji s Anom Danom Beroš, arhitekticom i kustosicom, sudjeluje u istraživanju Geotrauma u kojem se dokumentira preostala značajnost europskih migracijskih politika (istraživanje na lokacijama – Mardin, Turska; Lezbos i sjeverna Grčka; Lampedusa, Italija; Ceuta, Španjolska; Nova Kladuša; BiH; Šid, Srbija) i njegov utjecaj na suvremena društva.

https://matija-kralj.tumblr.com/
https://vimeo.com/user48667269