You are currently viewing Glasajte za Hrvatsko stablo godine – Julius-Žirko u Sisku

Glasajte za Hrvatsko stablo godine – Julius-Žirko u Sisku

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije prijavila je za natjecanje Hrvatsko stablo godine 2020. zanimljivo i posebno stablo u Sisku, hrast lužnjak Julius –Žirko.

Zanimljivo ime skriva neobičnu priču o stablu starom 9 godina koje je klon spomenika prirode hrasta lužnjaka Quercus robur. Spomenikom prirode proglašen je Odlukom Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije 1998. godine. Starost stabla procijenjena je preko 300 godina, visine 31 m, opsega na prsnoj visini 446 cm i promjera krošnje 36m. Ipak svjedočenje razvoju grada, ali i ratovima utjecalo je na njegovo zdravstveno stanje koje je bilo oslabljeno prisustvom štetnika i gljivičnih oboljenja koja su utjecala na njegovu stabilnost i otpornost.

Nevrijeme u listopadu 2014. godine srušilo je spomenik prirode, ali njegov 1. klon posađen je u travnju 2015. godine za Dan planeta Zemlja. Sadnice-klonovi su proizvedeni u okviru projekta „Julius – FUTURA“, koji je Ustanova provodila sa suradnicima Gimnazijom Sisak i Hrvatskim šumarskim institutom Jatrebarsko.

Posebnost ovog stabla je to što je ono u svojoj krošnji genetski identičan Juliusu spomeniku prirode i star je preko 309 godina, pa iako je riječ o mladom stablu ono može proizvesti žir!

Ovu iznimnu priču važno je dijeliti s drugima i zato je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode prijavila ovo neobično stablo za natjecanje “Hrvatsko stablo godine 2020., a hoće li ići na izbor za Europsko stablo godine ovisi o svima nama.

Svrha ovih aktivnosti je govoriti, promovirati, dijeliti zajedničke aktivnosti i priče o stablu, njihovoj povezanost s ljudima. Julius, a sada Žirko dio je Siska, Sisačko-moslavačke županije, u priču njegovog života utkani su mnogi pojedinci i ustanove, stari i mladi, oni koji znaju i oni koje vole.

Ovo je priča o stablu, čovjeku, prirodi, gradu, zajedništvu, ideji, emociji.

Njegovi klonovi su posađeni na više mjesta u Sisačko-moslavačkoj županija, a njegovu slikovnicu čitaju djeca diljem Županije. Žirkova krošnja, listovi i poneki žir govori o stoljetnoj snazi i šušte ritmom stoljetnog Juliusa, a mi ćemo glasovanjem ovu priču proširiti dalje.

Upute za glasovanje:

Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice.

Također stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije

Glasovati se može za samo jednog kandidata.

Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici.

Dozvoljeno je jednom glasovati s istog računaIa, prijenosnog računala i/iIi mobilnog uređaja.

Glasovanje je započelo 1. listopada i traje do 31. listopada do 23:59 h.

Od 21. listopada 2020. godine do dana proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatskog stablo 2020. godine (06. studenog 2020. godine) rezultati glasovanja neće biti vidljivi.