You are currently viewing Više od 2.000 djece sudjelovalo na Telemach Danu sporta u Sisku

Više od 2.000 djece sudjelovalo na Telemach Danu sporta u Sisku

Veliki sportsko-edukativni dan u Sisku Telemach Dan sporta okupio je više od 2.000 osnovnoškolske djece koja su se natjecala u graničaru i atletici. Najbolje ekipe i najbrži trkači izborili su plasman na državnu završnicu Telemach Dana sporta koja će se sredinom srpnja održati u Rijeci.

Mlade sugrađane podržala je gradonačelnica Siska Kristina Ikić BaničekDarko Vučić, načelnik Sektora za razvoj i natjecateljski sport pri Ministarstvu turizma i sporta, Ana Miličević direktorica marketinga Telemach Hrvatska Andrea Šalinović, Event i Sponsorship koordinator, Marko Krička, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Siska i zamjenik gradonačelnice, Goran Grgurač, počelnik Upravnog odjela grada Siska za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo, Emir Fetibegović, tajnik Zajednice sportskih udruga grad Siska, a za natjecatelje su navijali i igrači Hokejaškog kluba Sisak, aktualni prvaci Hrvatske.

Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska, obratila se prisutnima: “Zadovoljstvo nam je biti domaćin Sportskih igara mladih, mislim da se po dječjim licima vidi koliko su to i djeca jedva čekala. Ovdje su danas djeca iz svih 9 osnovnih škola iz Siska i sretni su što mogu pokazati svoje vještine u graničaru i atletici, a ja sam posebno sretna jer Igre možemo ugostiti u našoj dvorani Zeleni brijeg. Mislim da ovakva natjecanja ne promiču samo sport među mladima, nego promiču i da se gradovi potaknu da ulažu u sportsku infrastrukturu kako bi se mladi mogli baviti sportom, kao što je i Sisak zadnjih 10 godina i drago nam je da na ovakvim manifestacijama to možemo i pokazat.”

“Ponosni smo što je Telemach treću godinu za redom dio ove najveće amaterske sportske
manifestacije u Europi. Sport je za nas više od fizičke aktivnosti i rekreacije – uči nas strpljivosti, upornosti i važnosti timskog duha, ali i uvažavanju različitosti, toleranciji i uključivosti. Posebno je to važno za djecu i mlade, koje vidimo kao pokretače promjena i kreatore društva boljih prilika. Upravo zato Telemach želi biti važan akter koji povezuje mlade i sport i tako im pomaže da se izgrađuju, ne samo fizički, već i mentalno. Radujemo se i budućim ovakvim inicijativama stvaranja dobrih životnih navika koje definiraju naše mlade i pripremaju ih za izazovnu budućnost.” – izjavila je Ana Miličević.

Ispred Plazma Sportskih igara mladih prisutne je pozdravila Matea Kekez: “Hvala vam što ste došli u ovolikom broju, grad Sisak kao odličnog domaćina izabrali smo za prvi ovogodišnji Telemach Dan sporta. Plazma Sportske igre mladih svjesni svog utjecaja na društvo već vas 27. godinu kroz igru i sport potiču na druženje, uče vas o održivom razvoju i potiču da se razvijete u odgovorne pojedince našeg društva. Danas se prvenstveno dobro zabavite, ne zaboravite na fair play i vidimo se na državnoj završnici u Rijeci.”

Svečani program Telemach Dana sporta započeo je paljenjem baklje koji su donijeli mladi
sportaši predvođeni nagrađivanim hrvačem Pavelom Puklavcem, mlađim seniorskim
doprvakom svijeta.

Djeca su se natjecala u atletici i graničaru u dvije kategorije 2012. godište i mlađi te 2014.
godište i mlađi. Kao posebno popularna disciplina istaknuo se graničar, koji kroz natjecanje
miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju.

Najspretnija ekipa u graničaru bila je ekipa Ribice u kategoriji 2014. godište i mlađi te ekipa Strujni udar u kategoriji 2012. godište i mlađi. Dok su najbrži trkači 2012. godište i mlađi Tonka Bartolović i Frano Sučević, a u kategoriji 2014. godište i mlađi Aurora Rajković i Marko Gregurić koji su zasluženo osvojili zlatne medalje.

Pobjednici u svim kategorijama dobili su i prigodne Telemach poklone, a svi prisutni su se
odlično zabavljali u EON korneru.

U sklopu eventa djecu su educirali i predstavnici PU Sisačko –moslovačke u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Ovogodišnji Telemach Dan sporta nakon Siska posjetit će sve županije u Hrvatskoj, i održati
ukupno 28 sportsko-edukacijskih evenata. Projekt je koncipiran na temelju sportskih igara,
natjecanje stavlja u drugi plan a potiče druženje, toleranciju i inkluziju.

Plazma Sportske igre mladih, najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se natječu u 10 sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika). U 27. sezoni Plazma Sportske igre mladih samo u Hrvatskoj okupit će više od 100.000 djece i mladih.

 

IZVOR: https://www.sisak.info/2023/03/13/galerija-vise-od-2-000-djece-sudjelovalo-na-telemach-danu-sporta-u-sisku/