You are currently viewing Vikend u Sisku 24. – 26.6.2022.

Vikend u Sisku 24. – 26.6.2022.

Nakon popuštanja donesenih mjera i preporuka, mnogi od nas postali su željni promjene okoline, otkrivanja novih, zanimljivih sadržaja i odredišta, do kojih se ne mora dugo putovati.

Posjetite Sisak, grad prepun zanimljivosti, bogate gastro ponude, lijepe prirode i nadasve dobre energije.
Posjetitelji mogu obići Holandsku kuću, prvi centar industrijske baštine u RH, gdje će se upoznati o značaju razvoja industrije za grad Sisak i njegovu okolicu.

Holandska kuća
Rimska 10, Sisak
Radno vrijeme:
Utorak – petak: 10:00 – 18:00 sati
Subota: 10:00 – 16:00 sati

Pogledajte izložbu „Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo“ do 1. srpnja 2022.

„Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo“, naziv je izložbe Ivane Domanović, kustosice Gradskog muzeja Požega koja prikazuje povijest i djelovanje tvornice koja je na početku nosila ime „Stock“, a kasnije „Zvečevo“, a ima značajno mjesto u povijesti požeške i slavonske industrije 20. st.

Tijekom svoje povijesti tvornica je bila povezana sa švicarskom tvornicom Nestle, a bila je poznata i po svojim inovativnim čokoladama. Godine 1964. nastaje Mikado, prva čokolada s rižom na svijetu, a tih godina nastaju i poznati brendovi Seka, Braco, Volim te, Samo ti, Mond… i drugi. Zvečevo je u bivšoj Jugoslaviji bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkohola te na trećem mjestu po proizvodnji kakao proizvoda. Tijekom 1960-ih godina tvornica je proizvodila bistre voćne sokove koje je izvozila po čitavoj Europi, pa čak i na američko tržište.

Izložba „Priče o fotoaparatima“

Upoznajte se sa poviješću fotoaparata na izložbi „Priče o fotoaparatima“ autora dr. sc. Vlatka Čakširana.
Ova izložba nastala je kao zajednička ideja dr. sc. Vlatka Čakširana, muzejskog savjetnika iz Gradskog muzeja Sisak i Miroslava Arbutine – Arbe, voditelja Fotogalerije Siscia Obscura iz Siska. Izložbom su spojeni fotoaparati i fotografska oprema iz Tehničke zbirke Gradskog muzeja Siska, donacije fotoaparata Miroslava Arbutine – Arbe i donacije jednog fotoaparata s kraja 19. stoljeća Kirile Radovanović, čime se mogao stvoriti respektabilan pregled posjedovanja fotoaparata u sisačkoj sredini koji su prošli put od statusnih simbola i privilegije pojedinaca do uređaja za šire mase. Na popisu predmeta nalazi se 69 fotoaparata raznih proizvođača iz Europe, Azije i Amerike čime se zaokružuje prikaz razvoja tih uređaja u svijetu.

Zanimljivo je otići do Gradskog muzeja i čuti priču o Sisku, jedinstvenom gradu u kojem su se kroz tisućljeća mijenjali narodi i vladari. Gradski muzej Sisak je čuvar dragocjene materijalne i nematerijalne baštine sisačkog kraja, od razdoblja prapovijesti do suvremenosti. Zbog štete uzrokovane potresima u prosincu 2020. godine, otvoren je samo dio izložbenih postava!

Gradski muzej Sisak
Radno vrijeme:
Ponedjeljak – petak: 09,00 – 17,00
Više informacija: https://muzej-sisak.hr/

Zaplovite brodom „Juran i Sofija“

I ove godine Turistička zajednica Grada Siska pripremila  je turističke panoramske plovidbe Kupom od Malog Kaptola do ušća Kupe u Savu. Ova atraktivna vožnja koja traje oko sat i pol idealan je način upoznavanja gostiju našega grada s višestoljetnom tradicijom riječnog brodarstva Siska i s nekim od najvažnijih veduta Grada Siska. Lijepa je to prilika i za romantičan ili uzbudljiv obiteljski izlet našim sugrađanima koji mogu svoj grad vidjeti očima izletnika.

Brod Juran i Sofija plovi vikendom, subotom i nedjeljom s polaskom u 11:00 sati. 

Ova atraktivna vožnja, idealan je način da se oni koji posjete naš grad upoznaju s višestoljetnom tradicijom riječnog brodarstva Siska i s nekima od najvažnijih veduta grada. Lijepa je to prilika i za romantičan ili uzbudljiv obiteljski izlet našim sugrađanima koji mogu svoj grad doživjeti očima izletnika.
Cijena kružne plovidbe je 30,00 kuna po osobi za odrasle, djeca od 7-12 godina plaćaju 15,00 kuna, dok je za mlađe od sedam godina plovidba besplatna.
Polazak je s pristana ispod Granika (parna dizalica, jedan od simbola grada), a plovidba, s pristajanjem kod utvrde Stari grad, traje oko 2 sata.
Više informacija o vožnji brodom i prodaji karata:
email: tzgsiska@tzgsiska.tcloud.hr
tel: +385 91 7889 557

Više informacija: https://tzg-sisak.hr/

Nadaleko poznata utvrda Stari grad, spomenik je nulte kategorije, kulturno dobro nacionalnoga značaja i jedan od rijetkih očuvanih primjeraka fortifikacijske arhitekture iz doba ratovanja s Osmanlijama. Nalazi se na strateškoj lokaciji u blizini ušća rijeke Kupe u Savu i velikim je dijelom prirodno zaštićena vodenim tokovima. Upravo u bitci kod utvrde Stari grad izvojevala pobjeda od izuzetne važnosti za opstanak kršćanstva na ovim područjima. Utvrda Stari grad zatvorena je za posjetitelje radi štete uzrokovane potresom 29. prosinca 2020. No to nije razlog da ju ne obiđete i to baš brodom Juran i Sofija. Uz samu utvrdu nalazi se izletište, u sklopu kojeg je i kultni restoran Stari grad, s bogatom ribljom gastro ponudom.

Restoran Stari grad

Radno vrijeme:
Utorak – Subota: 11:00 – 20:00 sati
Nedjelja: 11:00 – 17:00 sati
Više informacija: https://restoranstarigrad.hr/

Onima koji vole šetajući uživati u neobičnoj umjetnosti, svakako će se svidjeti šetnja rutom murala nastalih u zanimljivom sisačkom umjetničkom festival ReThink.

Više informacija o ruti murala: https://galerija-striegl.hr/

Možda će netko poželjeti povesti svoj bicikl, pa u otkrivanje Siska i okolice nastaviti biciklom ( u neposrednoj blizini Siska, kojih desetak kilometara udaljenosti je i Lonjsko polje, sa dobro znanim Čigočem, europskim selom roda…).

Više informacija: https://pp-lonjsko-polje.hr/