You are currently viewing Turizam Sisačko-moslavačke županije pred prekretnicom

Turizam Sisačko-moslavačke županije pred prekretnicom

Sisačko-moslavačka županija aktualnu epidemiološku situaciju može iskoristiti za snažan zamah turizma. Prošle je godine u Županiji ostvaren rekordan broj noćenja – njih 120.000, a sada turisti posebno cijene sigurnost, zdravlje, očuvanu prirodu, mir i tišinu – neka od prepoznatljivih obilježja turizma Sisačko-moslavačke županije. Zbog toga se Županija odlučila na sustavno jačanje svoje turističke ponude.

U Popovači se planira izgradnja Hrvatske kuće vina. Ta će kuća povezati bogatu tradiciju i suvremeno vinarstvo Moslavine te doprinijeti promociji škrleta, autohtone sorte vina. Projekt se namjerava najvećim dijelom financirati iz fondova Europske unije.
Zahvaljujući bogatoj enološkoj i gastronomskom ponudi Županije razvija se i projekt Kupujmo lokalno. Autohtoni domaći proizvodi sada se prodaju u trgovinama u Sisku, Kutini i Novskoj, a nakon što je otvorena e-tržnica, lanac trgovinaKupujmo lokalno namjerava se proširiti i diljem zemlje.

Na području Sisačko-moslavačke županije sustavno se ulaže u razvoj cikloturističke infrastrukture – od biciklističkih staza i servisnih stanica do mapa biciklističkih ruta.

Unaprjeđuju se i drugi selektivni oblici turizma poput lovnog te lječilišnog turizma.

„Kako bismo ojačali ovdašnji turizam, Sisačko-moslavačka županija osigurava nekoliko vrsta bespovratnih potpora. Za unaprjeđenje turističke ponude Županije registriranim je turističkim subjektima osigurano ukupno 400.000 kuna, a s još 500.000 sufinanciramo organizirane dolaske turista. Turističkim subjektima na raspolaganju je i kreditna linija zahvaljujući kojoj mogu dobiti kredit za investiciju bez plaćanja kamata. Koliko je vrijedna naša kontinuirana potpora turističkim programima i manifestacijama, najbolje govore iznimno uspješni Lipovljanski susreti, Voloderske jeseni te Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici“, istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Budući da je od Zagreba udaljena manje od sat vremena vožnje, Sisačko-moslavačka županija, poznata i kao zeleno-plava zipka Hrvatske, postaje sve poželjnije odredište domaćih gostiju, ali nakon otvaranja granica računa i na dolazak stranih gostiju. Najveći broj njih proteklih je godina dolazio iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije i Poljske.

„Sisačko-moslavačka županija savršena je za bijeg od užurbane svakodnevice te kao vikend destinacija. Goste ovdje čeka pregršt autentičnih doživljaja – uz upoznavanje lokalnog identiteta, kulturno-povijesne baštine, običaja i tradicije, tu su i izleti u Lonjsko polje, kupanje u Topuskom, kušanje moslavačkih vina igastronomskih specijaliteta poput šarana na rašljama, rekreacija na biciklima, plovidba našim rijekama… Turisti iz inozemstva polako, ali sigurno otkrivaju naše bogatstvo različitosti”, kazala je Ingrid Padjen Đurić, direktorica Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije.

Otkrila je da je pandemija novog koranavirusa Sisačko-moslavačkoj županiji donijela negativne brojke vezane uz dolaske i noćenja turista, ali i pozitivan trend u osmišljavanju turističkih proizvoda koji su odgovor na novizahtjev turizma dasigurnost i zdravlje gostijubuduna prvom mjestu. Tako smještajni kapaciteti Županije gdje najvažniju ulogu imaju kuće za odmor i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, postaju prednost.

Turistička zajednica trenutačno radi na jačem povezivanju dionika u turizmu, edukaciji turističkih djelatnika, kampanjama internetskog oglašavanja te izradi atraktivnih vizualnih sadržaja. Među njima je i novi promotivni film Sisačko-moslavačke županije.

„Snimati Sisačko-moslavačku županiju zbog njezine je fotogeničnosti bilo je lako, ali izabrati koje kadrove uvrstiti u promotivni film, a koje ne, bilo je iznimno teško. Županija je to čije vode imaju stotine lica i čije panorame i bogatstvo biološke raznolikosti zaslužuju divljenje. Ovdašnje manifestacije slave gurmanske užitke, a gostoljubivi domaćini srce otvaraju svim dobronamjernim gostima. Poseban naglasak u filmu je stavljen na jedinstven suživot ljudi s nedirnutom prirodom. Upravo im razvoj turizma omogućuje da u svojem domu grade i vlastitu budućnost“, kazala je redateljica promotivnog filma Jasenka Haleuš kojeg možete pogledati ovdje.

Budući da je Sisačko-moslavačka županija uistinu bogata različitim lokacijama i sadržajima, svaki gost posjet može prilagoditi vlastitim interesima. Među najpopularnijim su odredištima Park prirode Lonjsko polje u kojem se nalaze prvo europsko selo roda Čigoč te selo graditeljske baštine Krapje, Stari grad Zrinskih u Hrvatskoj Kostajnici, Sisak, Taborište i Moslavačka vinska cesta.

Izvor: http://www.sisak.info/turizam-sisacko-moslavacke-zupanije-pred-prekretnicom/