You are currently viewing Turistički informativni kiosk

Turistički informativni kiosk

Zgrada Turističke zajednice grada Siska i simbol grada Mali Kaptol teško je stradao u potresu, te više nije upotrebljiva za rad. Iako su ostali bez prostora za rad, djelatnici Turističke zajednice trenutno rade na tri lokacije. Kako bi informacije o Sisku bile još dostupnije domicilnom stanovništvu i posjetiteljima, Turistička zajednica grada Siska postavila je info kiosk pokraj Malog Kaptola.
Svrha info kioska je kvalitetnije direktno informiranje građana i posjetitelja o svim sadržajima i trenutnoj ponudi u gradu, te Parku prirode Lonjsko polje.
Slavni kiosk K67 obnovljen i smješten u centru grada Siska kao turistička atrakcija, ali i vaša info točka za istraživanje grada.
”Izdvaja ga njegova pozicija između arhitekture i industrijskog dizajna, utemeljenost u okviru modernog grada i društva, učestvovanje u ritualima svakodnevnog života građana i na kraju, ali ne i manje bitno, njegova upornost da nađe svoje mjesto.”
Kiosk K67 je dizajnirao slovenski arhitekt i dizajner Saša J. Mächtig 1966. godine. Njegova proizvodnja trajala je sve do 1999., a proizvedeno je 7500 jedinica. Iako je većina kioska K67 ostala u bivšoj Jugoslaviji, on je bio i tadašnji izvozni hit. Veliki broj K67 izvezen je u Japan, Novi Zeland, Irak, Keniju, bivše zemlje SSSR-a, Poljsku i SAD. Prezentiran je i u stalnom postavu njujorškog muzeja MoMA.
Kiosk je nevjerojatno adaptibilan i uvijek se vizualno dobro prilagođavao svojim svrhama. A bile su brojne – od novinskog kioska, usputne slastičarne, prodavaonice povrća, stanice za žičare do kućice za graničnu policiju…a sada i info točka Turističke zajednice grada Siska!
Grad Sisak u posjedu je 3 primjerka kioska K67 od kojih će svi biti obnovljeni i u ponovnoj upotrebi.