You are currently viewing Rad sisačke umjetnice Ivane Tkalčić uvršten je u Zbirku Europskog parlamenta

Rad sisačke umjetnice Ivane Tkalčić uvršten je u Zbirku Europskog parlamenta

Rad sisačke umjetnice Ivane Tkalčić, prošlogodišnje dobitnice pohvale Grada Siska, “Obiteljska mitologija – Sjećanja” uvršten je u Zbirku Europskog parlamenta.

Tako se rad Ivane Tkalčić pridružio djelima ostalih hrvatskih autora i autorica otkupljenima pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju: Borisa Bućana, Ivane Franke, Sanje Iveković, Ivana Kožarića, Nives Kavurić Kurtović, Đure Sedera, Josipa Vanište i Zlatana Vehabovića.

Zbirka ima više od 500 najboljih umjetničkih djela iz 27 zemalja i prikaz je europske vizualne baštine našega vremena. U posljednjem krugu otkupa konkurirali su radovi isključivo autorica iz nekoliko zemalja kako bi se u bliskoj budućnosti dosegnula rodno uravnotežena zbirka suvremene umjetnosti.

– Istraživanja Europskog parlamenta pokazuju da 60 posto osoba koje se bave umjetnošću ili je studiraju su žene, a diljem EU zastupljene s s manje od 10 posto u stalnim postavima zbirki, istaknula je voditeljica Ureda Europskog parlamenta Maja Ljubić Kutnjak.

Autorica djela Ivana Tkalčić napominje da se radi o poliptihu:

– On se bavi načinom na koji obitelj utječe na pojedinca. Znamo i sami da zapravo naši preci i naša obitelj formiraju pojedinca od početka života, prvenstveno kroz određene priče koje generacijski prenosi s koljena na koljeno, rekla je Tkalčić.