You are currently viewing Promocija knjige „Problem umjetnosti kolektiva-slučaj Zemlja“

Promocija knjige „Problem umjetnosti kolektiva-slučaj Zemlja“

Uoči Noći muzeja 2020. godine, čija ovogodišnja tema su velike obljetnice hrvatskih muzeja Gradska galerija Striegl kroz promociju knjige „Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja“ dovodi u rakurs i podsjeća na jednu drugu značajnu obljetnicu, a to je 90 godina od osnivanja Udruženja umjetnika Zemlja – jedne od ključnih hrvatskih umjetničkih skupina međuratnog razdoblja.
Knjiga dokumentira i proširuje niz od tri izložbe kustoskog kolektiva BLOK kojima su u razdoblju 2016. – 2018. javnosti predstavile istraživanje Udruženja umjetnika Zemlja (1929. – 1935.). Publikacija s kojom ćemo se upoznati koncipirana je kao monografija sa selekcijom arhivskog materijala i reprodukcijama likovnih radova te tekstovima koji djelovanje Zemlje smještaju u širi društveno-političko kontekst Kraljevine Jugoslavije i međuratnog perioda. Istraživanje iz kojeg je proizašla knjiga zbog svog je suvremenog pristupa ovom historijskom slučaju već donijelo međunarodno priznanje: njemačka zaklada Hans und Lea Grundig dodijelila je BLOK-u nagradu za najbolji projekt u kategoriji povijest umjetnosti/medijacija.
Promocija knjige i razgovor će se održati u srijedu, 29. siječnja u 19 sati u Gradskoj galeriji Striegl (1. kat Holandske kuće, Rimska 10).
Na sisačkom predstavljanju knjige će sudjelovati Ana Kutleša i Vesna Vuković, iz kustoskog kolektiva BLOK i autorice knjige “Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja”, Nina Bačun i Roberta Bratović, dizajn knjige te Ana Dević, kustosica, koja je uz Ivet Ćurlin, Natašu Ilić i Sabinu Sabolović članica kustoskog kolektiva Što, kako i za koga.