You are currently viewing Predavanje demografa Stjepana Šterca „Demografski izazovi Siska i Banovine“

Predavanje demografa Stjepana Šterca „Demografski izazovi Siska i Banovine“

Udruga Judita organizira predavanje „Demografski izazovi Siska i Banovine“ koje će održati doc. dr. sc. Stjepana Šterca u okviru projekta Zemlja se trese – ne obitelj. Predavanje će biti u srijedu, 4. svibnja 2022. s početkom u 19 sati u prostorijama Centra kreativne industrije, Stjepana i Antuna Radića 20 u Sisku.

Kakva je budućnost Siska i Banovine? Koje su posljedice demografskog potresa? Postoji li perspektiva demografskog oporavka? Ovo je samo dio pitanja na koje će demograf Šterc dati odgovore.

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc rođen je u Martinskoj Vesi Desnoj kod Siska. Diplomirao je geografiju 1979. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, magistrirao 1986. Na Geografskom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta radi od 1980.Od studenog 1991. godine obnašao je dužnost ravnatelja odjela za specijalni rat Ministarstva obrane, te savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova iz demogeografije i demografske problematike. Obnašao je dužnost pomoćnika ministra obnove i razvitka u Vladi RH.

“U suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, sisačka udruga „Judita“ provodi jednogodišnji projekt „Zemlja se trese – ne obitelj“. Prioritetna skupina obuhvaćena ovim programom su: obitelj, djeca, mladi i roditelji općenito. Kako su Sisak i širu okolicu zadesila dva razorna potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine, pored korona krize postalo je dodatno izazovno biti nositelj projekta – obitelj. Uz mnoge vidljive razorne segmente, potres je još značajnije utjecao na psihološke i emocionalne elemente unutar obitelji. U kontaktu s velikim brojem roditelja, što kroz školske, što kroz vrtićke aktivnosti uvidjeli smo veliki postojeći problem. Namjera nam je dati sugrađanima koji su roditelji poruku kako se moguće povezati i dobiti informacije pravovremeno te da nije čudno tražiti pomoć u ovakvim situacijama.” – ističu iz Udruge Judita.