You are currently viewing Izložba Mateja Kneževića pod nazivom ”Suture”

Izložba Mateja Kneževića pod nazivom ”Suture”

Izložbu možete pogledati, u prostoru Gradske galerije Striegl (1. kat Holandske kuće Sisku, Rimska 10, Sisak) do 31. listopada 2022.,(od utorka do petka od 9,00 do 17,00 i subotom od 10,00 do 16,00 sati).

Naziv izložbe nam se nameće kao svojevrsna premosnica i spoj između dva kompaktna identiteta umjetnika, jednog kao liječnika i drugog kao umjetnika. Suture, što je engleska riječ za kirurški šav, ovdje čitamo kao mjesto koje spaja, i u značenjskom smislu, artikulira različite slojeve umjetnikove svakodnevice.
Rad Mateja Kneževića inciran je samim prostorom Gradske galerije Striegl kojeg on sam vidi kao izrazito domicilan i ”kućni”.
Stoga se sama umjetnička intervencija u galerijskom prostoru kreira oko osobne svakodnevice umjetnika, istovremeno se premrežujući s fizičkim prostorom galerije, ali i umjetničkom građom koja čini fundus galerije.

Svoju motivaciju Matej Knežević objašnjava na način:

Na pitanje kako prezentirati svakodnevicu, nametnuo se odgovor kreiranja arteficijalnog arhiva efemernih objekata i rekvizita. Ti artefakti su rezultat sedimentiranja slojeva višestrukih polja osobnog djelovanja koja se svakodnevno isprepliću. Namjera ove intervencije bila bi istražiti estetske mogućnosti preslagivanja s ciljem generiranja novog konteksta. Također, cilj je detektirati točke u kojima nakupina objekata postaje kolekcija i u kojem trenu određena obična stvar dobiva status posebne.

Matej Knežević je vizualni umjetnik rođen 1983. u Slavonskom Brodu. Živi i djeluje u Zagrebu. Umjetničku praksu oblikuje oko tema iz svakodnevice, kreirajući multimedijalne ambijente. Dobitnik je nagrade Radoslav Putar 2017. godine za najboljeg mladog suvremenog umjetnika. Voditelj je hibridnog umjetničko-medicinskog prostora “Ligatura” u Zagrebu. Uz umjetnički rad, radi i kao liječnik, specijalist urologije. Recentnije samostalne izložbe uključuju: Art radionica Lazareti Dubrovnik, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Ri-

jeci, Institut za suvremenu umjetnost Zagreb, RU Gallery u New Yorku, Atelieri Žitnjak u Zagrebu.

Nakon vodstva kroz izložbu očekuje vas glazba ”Le chocolat noir”, glazbenika koji Sisak i njegovu industrijsku baštinu predstavlja daleko izvan granica Hrvatske i Europe kroz svoju glazbu i razne oblike video umjetnosti.
Uz nekoliko pseudonima, uključujući i recentni FIUME, glazba LCN-a se našla na zavidnom broju uglavnom vinylnih izdanja za etikete kao što su L.I.E.S. i Kraftjerkz iz New Yorka, Gooiland Elektro, Bunker i Charlois iz Nizozemske, Return To Disorder i She Lost Kontrol iz Njemačke, Frigio iz Madria, kao i na kompilaciji „Healing Sounds“ koja je izašla za PDV Records, u svrhu prikupljanja pomoći za područja oštećena u potresima.
LCN je član zagrebačkog bRave kolektiva, rezident DJ Ljubljanskog klupskog programa Elektroliza, uz prijašnju rezidenciju Queer Festivala u Zagrebu.
Osim DJ i nastupa uživo širom Europe, te i u Brazilu i Japanu, LCN od 2000. godine su/organizira nekoliko klupskih programa u Sisku i Zagrebu, te je bio aktivan član u formiranju i provedbi programa sisačkog Kluba mladih SKWHAT.
Uz Sisak ga veže i kolaboracija sa Zarkoffom u projektu Florence Foster Fan Club.
LCN je urednik glazbene emisije Disco Panonia za nizozemski Internet radio Intergalactic FM već desetak godina.