You are currently viewing Operom Nikola Šubić Zrinski na Zrinu započinje 10. Zrin festival

Operom Nikola Šubić Zrinski na Zrinu započinje 10. Zrin festival

10. Zrin festival će se od 2. do 22. lipnja održavati u Zrinu, Karlovcu, Dubovcu, Ozlju, Hrvatskom Čuntiću, Brodu na Kupi, Gornjem Viduševcu, Sisku i Čakovcu.

Uoči 730. obljetnice prvog spomena grada Zrina, u nedjelju, 2. lipnja u 17 sati u Zrinu održat će se otvorenje 10. Zrin festivala za koje organizatori najavljuju spektakl: polukoncertnu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinski skladatelja Ivana pl. Zajca, na otvorenom -uz ostatke gotičke crkve Sv. Marije Magdalene – u izvedbi Hrvatskog vokalnog ansambla Sv. Blaž, sastavljenog od najistaknutijih hrvatskih opernih pjevača. Na koncertu otvorenja ansambl će praizvesti i himnu Zrin, skladatelja Alana Kljaića na tekst Željka Krznarića.

U Sisačko-moslavačkoj županiji u okviru 10. Zrin festivala održat će se još i koncert Zagrebačkog tamburaškog kvarteta u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću 13. lipnja i koncert gitarističkog Tria Evocacion u Župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcuu nedjelju 16. lipnja. Također, u Velikom kaptolu Sisačke biskupijeu Sisku u srijedu, 19. lipnja prof. dr. sc. Hrvoje Kekez, dr. sc. Branimir Brgles i dr. sc. Krešimir Regan i predstavit će znanstvenu publikaciju interdisciplinarnog projekta Hrvatske zaklade za znanost Topografija srednjovjekovne Zagrebačke županije (14.-16. stoljeće).

Festivalski program nastavlja se tematskom cjelinom vezanom za udaraljkaške  instrumente. Tijekom petka, 7. lipnja, u Glazbenoj školi Karlovac naš cijenjeni marimbist Filip Merčep i nizozemski udaraljkaš Boy van Ooijen održat će Glazbene radionice za udaraljkaše, dok će sutra dan, u subotu 8. lipnja održati koncert u Starom gradu Dubovcu u suradnji s Muzejom grada Karlovca. U nedjelju 9. lipnja završavamo gostovanje u Karlovačkoj županiji koncertom Udaraljkaškog ansambla biNg baNgu Starom gradu Ozlju, zahvaljujući partnerstvu sa Družbom „Braća Hrvatskog Zmaja“.

U suradnji sa Prirodoslovnim muzejom Rijeka, u petak 14. lipnja u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi održat će se cjelodnevni program edukativnih radionica za djecu u okviru kojeg ćete uz besplatan ulaz u Kaštel Zrinskih imati prilike upoznati „Interpretacijski centar Putovima Frankopana” i stalni postav “Divljina s pogledom na more”, a održat će se i muzejska potraga “Zrinsko blago u Divljini“ namijenjena obiteljima s djecom i odraslim pojedincima željnim samostalnog istraživanja stalnog postava i interpretacijskog centra, autorica Klare Bukovac i  dr. sc. Željke Modrić Surina. Također, najmlađi će imati prilike sudjelovati u igranju društvenih igara “Kruna i lav”, “Frankopanska pamtilica”, “Znak na znak do pobjede” te “Matematičke zganke za čas kratiti” autorice Klare Bukovac u “Zrin i Fran igraonici”. Od 11-13 sati radionicu tradicijskog kreativnog pisanja održat će književnici Darija Žilić i Davor Grgurić, dok će se u 17 sati održati edukativna, prirodoslovna radionica za djecu “Različiti svjetovi” autorice dr.sc. Željke Modrić Surina te u 18sati kreativna radionica za djecu starosti od 6 do 10 godina”Izmišljena priča u zrinskom Gradu” autorice Klara Bukovac.

Jubilarno izdanje Zrin festivala zaključit će koncert jazz seksteta B’sFUNstallation čita Mozarta u subotu 22. lipnja u Muzeju Međimurja Čakovec u 20 sati.

Zrin festival održava se pod pokroviteljstvom i uz pomoć Ministarstva kulture i medija RH te uz pomoć Sisačke biskupije, Sisačko-moslavačke i Primorsko-goranske županije, gradova Hrvatske Kostajnice, Čakovca, Ozlja i Petrinje te općine Dvor zahvaljujući kojima je ulaz na sva festivalska događanja slobodan.

2. – 22. 6. 2024.
Zrin, Karlovac, Ozalj, Hrvatski Čuntić,
Brod na Kupi, Gornji Viduševac, Sisak, Čakovec
2. 6. – NEDJELJA – 17:00
Otvorenje festivala: Opera Nikola Šubić Zrinjski na Zrinu
Ostaci gotičke crkve sv. Marije Magdalene – Zrin
7. 6. – PETAK – od 11:00
Glazbena škola Karlovac
Glazbene radionice za udaraljkaše
Boy van Ooijen & Filip Merčep
8. 6. – SUBOTA – 20:00
Stari grad Dubovac – Karlovac
Boy van Ooijen, bubanj
Filip Merčep, marimba
9. 6. – NEDJELJA – 20:00
Stari grad Ozalj
Udaraljkaški ansambl biNg baNg
13. 6. – ČETVRTAK – 20:00
Župna crkva sv. Antuna Padovanskog – Hrvatski Čuntić
Zagrebački tamburaški kvartet
14. 6. – PETAK – 9:00 – 19:00
Kaštel Zrinski – Brod na Kupi
Edukativne radionice za djecu u suradnji sa Stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih
Darija Žilić & Davor Grgurić – radionica tradicijskog kreativnog pisanja
16 6. – NEDJELJA – 20:00
Župna crkva sv. Franje Ksaverskog – Gornji Viduševac
Trio Evocacion
19. 6. – SRIJEDA – 19:30
Veliki kaptol Sisačke biskupije – Sisak
Predstavljanje knjige:
“Topografija srednjovjekovne Zagrebačke županije (14. – 16. st.)
prof. dr. sc. Hrvoje Kekez, dr. sc. Krešimir Regan i dr. sc. Branimir Brgles
22. 6. – SUBOTA – 20:00
Muzej Međimurja Čakovec
B’s FUNstallation

Više informacija: https://web.facebook.com/zrinfestival