You are currently viewing NOVO LICE SISKA – Kako je 39 umjetničkih murala promijenilo sliku o gradu poznatom po industriji i metalurgiji

NOVO LICE SISKA – Kako je 39 umjetničkih murala promijenilo sliku o gradu poznatom po industriji i metalurgiji

Dahna Prskalo Peco i Alma Trauber pokrenule su jedinstvenu galeriju na otvorenom

Sisak, grad industrije i metalurgije, u svijesti ljudi često percipiran kao siv i tmuran, posljednjih šest godina zahvaljujući inicijativi Re:Think Sisak, koju su pokrenule Dahna Prskalo Peco i Alma Trauber, dobiva novo lice. Grad na Savi, Odri i Kupi krasi čak 39 murala, nastalih za vrijeme Re:Think festivala, koji se ove godine održava od 21. do 30. lipnja. Neki su murali, doduše, uništeni, još su svakodnevni podsjetnik na veliki potres koji je promijenio živote brojnih stanovnika.

– Baš zato je moto ovogodišnjeg festivala “Glavu gore!” – kaže Dahna Prskalo Peco. Alma Trauber i ona prijateljice su još od studija povijesti umjetnosti. I skupa odlučno mijenjaju vizuru svojeg grada. – Bile smo iziritirane prikazom Siska u medijima. Redovito slušamo i čitamo vijesti u kojima se on oslikava kao zagađen, siv, ružan… A on je u našim očima prekrasan grad. Ne treba ga mijenjati, samo istaknuti njegovu ljepotu. Odlučile smo barem donekle utjecati na situaciju – priča Dahna.

Obje su bile fascinirane uličnom umjetnošću, poželjele su svoj grad pretvoriti u galeriju na otvorenome.

– Ta fraza se danas i prečesto koristi, no oslikava što je bila naša ideja prije no što je sve počelo. Zamišljale smo hodačke umjetničke rute, “platna” posvuda po gradu… Grad je odmah prepoznao projekt, financijski su nas podržali, a imamo i potporu Ministarstva kulture, i do sada je napravljeno 39 murala – kaže.

Neki su, već je spomenuto, nastradali u potresu, a neki nestali zbog energetske obnove. No gigantska umjetnička djela su i dalje jedna od prvih stvari koje će putnik primijetiti već na samom ulazu u grad, a koja su stanovnici prihvatili kao dio svoje svakodnevice, kao značajna mjesta u gradu.

U šest godina po Sisku su crtali LonacLunarMiron MilićMelinda ŠefčićŠestOkoFarid RuedaNicolas AlfalfaJanja Danilović

Više: https://bit.ly/2T3dKzD