You are currently viewing Nove mjere za pomoć građanima i poduzećima Grada Siska

Nove mjere za pomoć građanima i poduzećima Grada Siska

Grad Sisak, suočen s pandemijskom krizom izazvanom koronavirusom, nalazi se pred teškim izazovima i teškim vremenima. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček donijela je odluku o isplati uskrsnica svim zaposlenima u gradskom sustavu, te podjelu uskrsnica umirovljenicima i nezaposlenima dostavom na kućnu adresu. S podjelom uskrsnica za umirovljenike i nezaposlene kreće se odmah preko Hrvatske pošte jer se ne mogu više čekati normalni uvjeti za podjelu preko gradskih blagajni bez opasnosti za najugroženije skupine.

Molimo sve umirovljenike i nezaposlene, to je otprilike 14.000 Siščana da budu strpljivi i da očekuju dostavu uskrsnice poštom. Bit će sporije nego preko blagajni prošlih godina, ali uskrsnice će biti isplaćene.

S obzirom na smanjenu gospodarsku aktivnost i očekivani pad prihoda na svim razinama grad Sisak će smanjiti plaće svim djelatnicima grada i ustanovama, na čelu sa gradonačelnicom, za 20 posto u naredna četiri mjeseca, sve do srpnja. Za isti period uvodi se obustava svih naknadi upravnim vijećima i nadzornim odborima i Gradskom vijeću, koje će paket mjera usvojiti na prvoj sjednici koja će se održati elektroničkim putem.

Za vrijeme trajanja ograničenja građani i gospodarstvo, i to opet oni najugroženiji, dobit će paket stimulansa i otpisa težak 16 milijuna kuna. Otpisuju se sva potraživanja od onih koji imaju zabranu rada i to za komunalnu naknadu, zakupnine i odvoz otpada. U završnoj je fazi potpisivanje ugovora s bankama koje će uz subvenciju Grada poduzetnicima koji zapošljavaju Siščane osigurati prijeko potreban obrtni kapital za nastavak poslovanja preko programa Sisački poduzetnik.

Svi korisnici gradskih usluga poput parkinga, vrtića školske kuhinje i slično neće plaćati ništa dok se ne uspostavi normalno poslovanje. Rupu u prihodima ustanova će pokriti Grad Sisak. Grad dodatnim sredstvima financira i program pomoći u kući za starije i nemoćne, koji provodi gradsko društvo Crvenog križa.

Također, paket težak 16 milijuna kuna osigurava i plaćanje obveza gradskih tvrtki, koje zbog restrikcija imaju praktički ugašeno poslovanje, a to su u prvom redu Autopromet i Gradska tržnica. Srećom, Sisački vodovod, Komunalac i GOS rade i dalje koliko to situacija dozvoljava, pa će Komunalac tako odraditi i drugi val dezinfekcije grada. Dezinfekcija nije štetna za ljubimce i domaće životinje. Provodit će se kontinuirano dok smatramo da postoji potreba.

Iako je najavljeno da prodaja domaćih proizvoda uskoro kreće na hrvatskim tržnicama, dok se ne dozvoli rad tržnicama, prodaja se odvija putem sisačkog e-Placa https://trznica-sisak.hr/sisacki-e-plac/, koji je Sisačka tržnica ekspresno uspostavila.

Pratimo stanje i dalje i poštujemo sve mjere koje nam dolaze od Stožera civine zaštite. Za sada smo tek okrznuti pandemijom što se epidemiološke slike grada tiče. Nadajmo se da će tako i ostati i da će se život ponovo normalno uspostaviti. Siščani su disciplinirani i odgovorni, nije nam ovo prvi put da smo suočeni sa smrtnom opasnošću.