You are currently viewing Kako do e-Propusnice?

Kako do e-Propusnice?

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.
Od 1. travnja propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravka izdavat će se putem sustava e-Propusnica. To znači da će Stožer civilne zaštite Grada Siska, koji je nadležan za izdavanje propusnica tražiteljima koji imaju vitalne obiteljske razloge poput pružanja skrbi, kupnje hrane i osnovnih potrepština djeci ili starijim osobama, izdavati e-Propusnice na temelju zahtjeva koji će tražitelji uputiti prijavom u sustav e-Građani na način da koriste vjerodajnicu u sustavu e-Građanin (npr. mToken ili ePASS) ili korištenjem drugih prihvatljivih vjerodajnica (npr. Token uređaja i aplikacija poslovnih banaka, FINA certifikata, elektroničke osobne iskaznice). Na temelju tako upućenih zahtjeva, Stožer civilne zaštite Grada Siska izdavat će e-Propusnice u vrlo kratkom vremenu.
Izdane e-Propusnice dostavljat će se tražiteljima elektroničkim putem u osobni korisnički pretinac, a po potrebi će se moći ispisati i na pisaču. Također će se moći koristiti na mobitelu, jer e-Propusnica sadrži QR kod.
Stožer civilne zaštite Grada Siska upućuje sve one koji imaju potrebu za izdavanje propusnice, a nemaju pristup sustavu e-Građani da ga zatraže u poslovnici FINE, jer će tako najjednostavnije i najbrže doći do propusnice, naravno ukoliko imaju opravdane razloge.
Sustav e-Propusnice javno je dostupan na sljedećoj adresi: https://epropusnice.gov.hr.
Oni koji zaista nisu u mogućnosti uključiti se u sustav e-Građani moći će koristiti dosadašnji način predaje zahtjeva Stožeru civilne zaštite Grada Siska putem e-mail adrese stozer@sisak.hr
Napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka od 6. travnja 2020. godine bit će moguće samo s e-Propusnicom, a izdavat će se na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se izdaju.
Svi građani koji su do sada dobili propusnice, dužni su ih zamijeniti e-Propusnicama do 5. travnja, također putem sustava e-Propusnice.
Prilikom ulaska i izlaska mjesta prebivališta i stalnog boravka moraju se poštovati mjere socijalnog distanciranja, ne zadržavanja na javnim prostorima i posjedovanja valjane propusnice izdane kroz sustav e-propusnica.
Putem sustava e-Propusnica želi se ubrzati proces izdavanja propusnica i olakšati njihova kontrola čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe, a Stožer civilne zaštite Grada Siska poziva građane da budu odgovorni pri postavljanju zahtjeva. Sustav onemogućava izdavanje e-Propusnica osobama u samoizolaciji, jer povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.