You are currently viewing Nova virtualna izložba u Državnom arhivu u Sisku

Nova virtualna izložba u Državnom arhivu u Sisku

„Industrijski pogoni u Sisku do kraja II.svjetskog rata“ – naziv je nove virtualne izložbe u Državnom arhivu u Sisku.
Riječ je o užem izboru eksponata koji su prvi puta izloženi na istoimenoj izložbi: Industrijski pogoni u Sisku do kraja II. svjetskog rata koju je ovaj arhiv prvi puta postavio 2011. godine u prostoru arhivske čitaonice.
Tom je prigodom digitalno snimljen i obrađen ukupno 131 dokument iz pojedinih arhivskih fondova i zbiraka u vlasništvu Državnog arhiva u Sisku.
Virtualna izložba nudi odabrane dokumente, nacrte, situacijske planove, nacrte pogona i zgrada korištenih u sisačkoj industriji tog vremena.
Osim sisačke pivovare kao najstarijeg industrijskog pogona u Sisku tu su ciglane (istovremeno je djelovalo i do 8 ciglana), poduzeća iz oblasti drvne industrije, zatim mlinovi, Gradska munjara, kožarska industrija. Dio nacrta odnosi se i na djelovanje nekih vrlo uspješnih tvornica koje su svoje proizvode plasirale i na inozemnom tržištu poput: Tvornice tanina Sisak d.d., Tvornice šešira i tuljaca d.d. Galdovo, zatim industrijskih pogona u vlasništvu Petra Teslića (Tvornica likera, ruma i konjaka, Tvornica boca i šupljeg stakla, Tvornica kvasca…), Shellove rafinerije i Talionice Caprag.
Autorica izložbe je viša arhivistica Nela Kušanić, a pogledati ju možete na ovoj poveznici Industrijski pogoni u Sisku do II.svjetskog rata.

Foto – Državni arhiv u Sisku