You are currently viewing NORA – KUĆA LUTAKA u subotu na  Prologu

NORA – KUĆA LUTAKA u subotu na Prologu

U nastavku 16. Prologa, u subotu, 14.10.2023.,  biti će izvedena drama H. Ibsena “Nora – kuća lutaka” s početkom u 20 sati u Domu INE rafinerije. Drama Nora je koprodukcijska predstava Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca i Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika u kojoj glume Matija Grabić, Matea Marušić, Marija Šegvić, Hrvoje Sebastijan, Bojan Beribaka i Paolo Tišljarić koji uz glumu potpisuje režiju i senografiju.

“Misliš li da ja takvu žrtvu od tebe ne bih primila? I ne bih. Ali što vrijedi moja riječ prema tvojoj? Ovakva žena kakva sam sad, ne može biti tvoja supruga.”

Lutkina kuća, drama je koja od svoje praizvedbe u Kopenhagenu 21. prosinca 1879. godine ne prestaje intrigirati ni publiku ni kazališne umjetnike. Nordijski dramatičar Henrik Ibsen postigao je njome ne samo golem kazališni uspjeh već i snažno uzdrmao niz društvenih struktura što su se našle pogođene kritičkim mislima ove drame.

Drama završava kada glavna protagonistica Nora, koja je dotad bila u naizgled skladnom braku s odvjetnikom Torvaldom Helmerom, napušta svoj dom da bi mogla postati osoba kakva želi biti, a ne samo lutka za igranje u rukama svog muža. Ibsen je kazalište smatrao javnom govornicom na kojoj autor izražava i bori se za svoje ideje bez obzira na moguće negativne reakcije publike koja je zarobljena u naučenim društvenim obrascima. Nora je simbol pobune, ona ne želi više nikome polagati račune, pravdati svoje postupke ili dati drugom da odlučuje umjesto nje. Želi vlastito pravo izbora i odlučivanja. 143 godine kasnije, tamo gdje Nora završava, počinje naša predstava…

Cijena ulaznice po predstavi iznosi 5 eura i može se kupiti online na www.ulaznice.hr ili na blagajni Kazališta 21 ponedjeljkom od 14 do 20 sati te od utorka do petka od 9 do 12 sati i od 14 do 20 sati, a na dan izvedbe sat vremena prije predstave u Domu INA rafinerije.