You are currently viewing Ministar Božinović: Nema više putovanja iz grada u grad!

Ministar Božinović: Nema više putovanja iz grada u grad!

Građanima od danas bitno ograničeno kretanje: Evo na koga se sve ova rigorozna mjera ne odnosi

Najnovija odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o ograničavanju kretanja stupa na snagu već danas i znači bitno ograničavanje kretanja, odnosno zabranu izlaska iz gradova, osim u iznimnim situacijama i uz ispunjene uvjete.

Prva točka najnovije odluke zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka, a sve jer se na pojedinim područjima znatno povećao rizik od prijenosa bolesti COVID-19.

Zabrana se ne odnosi jedino na promet i kretanje nužno za opskrbu gradova i mjesta u kojima je povećan rizik od širenja zaraze. Za dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom. Nadalje se zabrana ne odnosi na izvješćivanje javnosti, potom na stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb.

Iznimka su i vitalni obiteljski razlozi poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnja hrane i osnovnih potrepština. Ne odnosi se ni na putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće. Zadnja iznimka su žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19

Prilikom ulaska i izlaska iz gradova i mjesta s povećanim rizikom širenja virusa građani se moraju pridržavati pravila socijalnog distanciranja, ne zadržavanja na javnim prostorima, te posjedovati valjanu propusnicu.

Propusnice za opskrbu, službe koje su bitne za zdravstvenu i drugu zaštitu, novinare i one koji zbog posla moraju putovati u drugo mjesto izdavat će pravna osoba, odnosno njihov poslodavac.

Propusnicu za kretanje radi hitnih medicinskih razloga izdavat će liječnik obiteljske medicine, a za operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja korona virusa propusnicu će izdati nadležni stožer civilne zaštite.