You are currently viewing Koncert ”Od tradicijske do umjetničke glazbe”

Koncert ”Od tradicijske do umjetničke glazbe”

Gradski tamburaški orkestar Ivan Goran Kovačić i Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić Sisak organiziraju koncert ”Od tradicijske do umjetničke glazbe”, koji će se održati u Domu INA Rafinerije nafte Sisak 24. ožujka 2023. godine s početkom u 20h.

Na koncertu, uz Gradski tamburaški orkestar pod ravnanjem Franje Pećarića, nastupaju Vokalisti FA Ivan Goran Kovačić, solistice Laura Sučec i Antonija Pejčinović, svirač tradicijskih instrumenata Tomislav Gec te Zbor OŠ 22. lipnja.

Na repertoaru su glazba hrvatskih skladatelja (Bože Potočnika, Adalberta Markovića, Emila Cossetta) pisana izvorno za tamburaške orkestre te hrvatska tradicijska glazba iz različitih dijelova Lijepe naše: od Slavonije, Posavine, Međimurja do Dalmacije.

Ulaznice su u prodaji u Knjižari i papirnici AMK po cijeni 4€.

Opis i svrha koncerta

Tambura kao hrvatsko autohtono glazbalo ima dugu povijest u Hrvatskoj kao i u samom
Gradu Sisku. Sve ove godine tambura se u Sisku njeguje samo na tradicijski način. Svrha
ovog koncerta je upoznati publiku grada Siska sa svim mogućnostima tambure. Kako je prije par godina otvoren i Integrirani preddiplomski i diplomski instrumentalni studij tambure na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smatramo da je tambura puno više od tradicijskog instrumenta što je i rezultat otvorenja studija. Zabrinjavajuće je što većina građana Siska još uvijek naš autohtoni instrument smatra samo kao instrument za zabavu i folklor. Iz tog razloga novonastali Gradski tamburaški orkestar Ivan Goran Kovačić Sisak u spomen na rođendan Ivana Gorana Kovačića u Domu rafinerije održat će cjelovečernji koncert pod nazivom Od tradicijske do umjetničke glazbe. U Sisku će ovo biti prvi koncert u povijesti koji je koncipiran na ovaj način i nadamo se da će postati tradicija grada. Koncert će dobro doći za obrazovanje same publike, ali i za poticaj da se što više djece bavi glazbom (svirkom, pjesmom ili plesom). Također, zbog različite publike, na repertoaru će se naći i tradicijska glazba iz cijele Hrvatske kako i stoji u samom nazivu koncerta, ali i razne pjesme hrvatskih autora koje će otpjevati mlade solistice Antonija Pejčinović i Laura Sučec.

Prvi dio koncerta je osmišljen da se pokaže publici umjetnička glazba hrvatskih skladatelja
(Božo Potočnik, Adalbert Marković, Emil Cossetto) pisana izvorno za tamburaške orkestre.
Također, na pozornici bi se pridružili i mlade solistice grada Siska Antonija Pejčinović i
Laura Sučec izvodeći pjesme različitih žanrova uz pratnju orkestra. Drugi dio koncerta bi
pokazao publici koliko je hrvatska tradicijska glazba široka. Od Slavonije do Posavine, od
Međimurja do Dalmacije, svaki dio Hrvatske će publika i izvođači moći upoznati uz
originalno pisana djela ili razne obrade za tamburaški orkestar, U tradicijskom dijelu koncerta na pozornici će se pridružiti Zbor OŠ 22. lipnja, Vokalna sekcija FA Ivan Goran Kovačić Sisak te solisti Tomislav Gec i Marko Brlečić na tradicijskim instrumentima (gajde i samica).

Cijeli koncert će orkestrom ravnati Franjo Pećarić.

Koncert će se održati u organizaciji Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić Sisak, a pod
pokroviteljstvom Grada Siska. Također, zbog ustupanja prostora treba napomenuti da su i
veliki doprinos ovom koncertu dali Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku te INA.

Biografije sudionika

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić Sisak osnovan je 1. studenoga 1952. godine kao Radničko kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić Sisak pri INA Rafineriji nafte
Sisak. Skupština u siječnju 2003. godine donosi odluku o izmjeni naziva u Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić i kao takav radi i djeluje sve do današnjih dana. Ansambl trenutno broji 148 članova koji rade u sljedećim sekcijama: folklorna (A i B sekcija), tamburaški orkestar, vokalna sekcija, dječje sekcije (folklorna i tamburaška) te sekcija tradicijskih instrumenata. Repertoar se sastoji od pjesama i plesova iz skoro svih dijelova Republike Hrvatske (Slavonije, Posavine, Prigorja, Međimurja, Baranje, Like, Valpova, Vrlike, otoka Brača i Krka, Dalmacije i Dalmatinske Zagore), pjesama i plesova bačkih Hrvata Bunjevaca i banatskih momačkih igara, dječjih plesova i igara Posavine, staroga Splita, Međimurja i Bilogore. Za svoje djelovanje u zemlji do sada su uslijedila priznanja Sabora Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora kulture, Sisačko-moslavačke županije i godišnje nagrade Grada Siska, a na međunarodnim smotrama folklora natjecateljskog karaktera osvojene su brojne prestižne nagrade, kako od strane publike, tako i od stručnih žirija. U svojoj dugogodišnjoj povijesti Ansambl se čitavo vrijeme nalazi u vrhu hrvatskog folklornog amaterizma i biva perjanicom u očuvanju kulturne baštine prvenstveno svoga kraja, a isto tako i cijele Hrvatske.

Gradski tamburaški orkestar Ivan Goran Kovačić Sisak počinje s radom krajem 2020.
godine. Tamburaški orkestar trenutno broji dvadesetak aktivnih svirača. Primarni cilj orkestra je pratnja folklornoj i vokalnoj sekciji, ali i izvođenje umjetničke tamburaške glazbe izvorno pisane za tamburaške orkestre. Zbog cjelokupne epidemiološke situacije od osnutka orkestra probe nisu bile redovite te je koncert pod nazivom Od tradicijske do umjetničke glazbe prvi cjelovečernji koncert samog orkestra. Daljnji planovi tamburaškog orkestra su odlasci na festivale u Republici Hrvatskoj i izvan nje, ali i organizacija škola za tamburu zajedno s drugim tamburaškim orkestrima. Gradskim tamburaškim orkestrom Ivan Goran Kovačić Sisak od osnutka ravna Franjo Pećarić.

Franjo Pećarić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer Glazbena pedagogija
2019. godine pod mentorstvom v. pred. Veljka Valentina Škorvage, a iste godine je upisao i
novootvoreni instrumentalni integrirani studij, smjer Tambura koji je diplomirao 2021.
godine. Tijekom glazbenog obrazovanja kao solist i član komornog sastava osvojio je niz
prvih i drugih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Kroz
glazbeno školovanje bio je član orkestra Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima te
kasnije orkestra Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima s kojima je također osvajao
mnoge prve i druge nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Tijekom fakulteta bio je dio tamburaškog ansambla Muzičke akademije pod mentorstvom doc. art. Siniše Leopolda te član Tamburaškog društva Gaj iz Zagreba s kojima je osvajao zapažene nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Surađivao je s Tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije kao dio orkestra, ali i kao solist. Od rujna 2018. godine je zaposlen kao nastavnik tambure u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku. Redoviti je sudionik i predavač stručnih skupova za nastavnike tambure u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskog društva tamburaških pedagoga. Sa svojim učenicima također osvaja zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Danas se aktivno bavi i aranžiranjem za razne tamburaške i druge sastave, od čega se ističu i nekoliko napisanih aranžmana za Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije. Godine 2019. preuzima tamburašku sekciju Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić u Sisku iz koje je 2020. godine nastao Gradski tamburaški orkestar Ivan Goran Kovačić Sisak. S kolegama na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2021. godine, osnivač je i član novog sastava na umjetničkoj sceni – Zagrebački tamburaški kvartet, a iste godine postaje i naslovni asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na odsjeku za Glazbenu pedagogiju i Tambure. Sa Zagrebačkim tamburaškim kvartetom održava cjelovečernje koncerte diljem Hrvatske, a 2022. godine na 45. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku osvaja Zlatnu plaketu „Tambura Paje Kolarića – s najvećom pohvalom“ s osvojenih 99.66 bodova što je ujedno i Grand Prix natjecanja te u prosincu iste godine osvaja prvu nagradu s osvojenih 94 boda na 1. međunarodnom glazbenom natjecanju (1er IMC) u organizaciji Les Musicales du Centre u Francuskoj.

Antonija Pejčinović je studentica 3. godine glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u
Zagrebu. Rođena je 2000. godine u Sisku gdje 2008. godine upisuje Glazbenu školu Frana
Lhotke u kojoj završava klavir. Nakon osnovne škole uz opću gimnaziju u Sisku, upisuje i
srednju glazbenu školu, teorijski smjer. Pohađajući osnovnu i srednju glazbenu školu
sudjelovala na raznim međunarodnim natjecanjima iz solfeggia. Nakon završetka opće
gimnazije i srednje glazbene škole, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, smjer glazbena
pedagogija.

Laura Sučec je pjevačica koja se glazbom bavi od malih nogu. Tijekom svog glazbenog
obrazovanja stekla je mnoga znanja i vještine koje svakodnevno primjenjuje u radu u
glazbenom studiju, kako na vlastitim pjesmama, tako i na glazbi afirmiranih hrvatskih i
stranih glazbenika kao aranžer, back vokal pa čak i autor. Također, osim stvaranja same
glazbe, izvođenje glazbe i javni nastupi sastavni su dio njenog života od malena pa sve do
danas. U svom radu je izdala nekoliko vlastitih pjesama, ali i snimala back vokale Severini.
Trenutno ima preko 60000 pratitelja na društvenim mrežama.

Tomislav Gec je glazbenik koji je folklorni put započeo kao plesač, a nakon toga i kao
tamburaš u Kulturno-umjetničkom društvu Sloga Hrastelnica. Otkada je u ruke primio
tamburu, odlučio je da pomogne očuvanju hrvatske folklorne tradicije svirajući tradicijske
instrumente. 2004. godine odlazi u sisački Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić gdje
proširuje svoje znanje na ostale tamburaške instrumente te otuda kreće inicijativa za
savladavanjem najstarijih tradicijskih instrumenata poput gajdi i mihova. Nakon seminara
Hrvatske škole folklora, 2007. godine postaje članom Hrvatskog gajdaškog orkestra Zagreb.
Danas osim tambure svira gajde, diplicu, dvojnice, okarinu, dalmatinski mih i samicu. Kao
član KUD-a, Folklornog ansambla, i Orkestra nastupio je na mnogo nastupa i koncerata u
Sisku, Hrvatskoj i Europi, te ostvario mnoge suradnje i projekte na području tradicijske
glazbe.

Marko Brlečić rođen je 2002. godine. Završio je osnovnu Glazbenu školu Frana Lhotke u
Sisku, smjer tambura u klasi Ivice Kovačića. 2014. godine počinje svirati čelo u FA Ivan
Goran Kovačić Sisak. Kroz osnovnoškolsko obrazovanje nastupio je na Proljetnoj baranjskoj
rapsodiji u Belom Manastiru te na 40. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške
glazbe u Osijeku. Nakon završene osnovne glazbene škole, uz X. gimnaziju Ivan Supek,
upisuje srednju glazbenu školu Brkanović u Zagrebu, smjer tambura u klasi Srđana
Stanojevića. Ubrzo po dolasku u Zagreb učlanjuje se u SKUD Ivan Goran Kovačić Zagreb,
gdje po prvi put razvija interes za tradicionalna glazbala poput samice i gajdi. U
međuvremenu sudjeluje na raznim radionicama u sklopu glazbene škole Brkanović te na
raznim nastupima i manifestacijama s ansamblima iz Siska i Zagreba. Nakon završetka gimnazije i srednje glazbene škole upisuje Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te
nastavljam svirati u oba ansambla.

Vokalna sekcija Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić Sisak broji tridesetak članova i sastavljena je od ženske pjevačke skupine Goranke koje djeluju od 1985. godine i pridruženih muških vokalista s kojima zajedno nastupaju zadnjih godina. Na smotri malih vokalnih sastava Sisačko-moslavačke županije 2008. godine Goranke su izabrane kao najbolji mali sastav u kategoriji folklorne glazbe te su kao predstavnice županije na državnoj smotri od ocjenjivačke komisije izabrane za najbolji ansambl. U lipnju 2015. godine na međunarodnoj smotri Lipanjski zvuci u Petrinji osvajaju srebrnu plaketu. U listopadu 2016. godine na natjecanju Croatia Cantat u Osijeku u C kategoriji (folklorna kategorija), mješovita vokalna skupina FA Ivan Goran Kovačić osvojila je srebrnu plaketu u konkurenciji 22 zbora, a isti uspjeh ponavlja i u Karlovcu 2017. godine. Trenutna voditeljica vokalne sekcije je Marija Regina Divić.

Zbor Osnovne škole 22.lipnja Sisak okuplja učenike od četvrtog do osmog razreda. Dio je izvannastavnih glazbenih aktivnosti. Osnovna škola 22. lipnja Sisak ima dugu tradiciju
glazbene djelatnosti koja se nastoji očuvati i prenijeti na nove generacije. Zbor djeluje pod
vodstvom mentorice Maje Kovačić, učiteljice glazbene kulture. Aktivno sudjeluje u školskim, županijskim, državnim manifestacijama i natjecanjima. Potvrda njihova rada, upornosti i radosti u zborskom muziciranju je zlatna plaketa na državnom natjecanju osnovnoškolskih zborova u Varaždinu u 2022 godini.