You are currently viewing Gradski muzej Sisak slavi 70. godišnjicu od osnutka

Gradski muzej Sisak slavi 70. godišnjicu od osnutka

Gradski muzej Sisak osnovan je 1951. godine kao gradska kulturna institucija koja je imala za cilj prikupljanje, čuvanje i prezentaciju bogate povijesne građe Siska i njegove okolice.

Tada su formirani arheološki, kulturno-povijesni, etnografski i galerijski odjel, te odjel NOB s Memorijalnom radionicom Nikole Karasa koja će kasnije postati Muzej i arhiv revolucije kotara Sisak.

Od svoga osnutka, muzej je postao mjesto kontinuiranog rada na promociji bogate sisačke baštine.

Među prvim osobama muzeja koji su doprinijeli njegovu razvoju i afirmaciji u javnosti bio je Stjepan Vrbanović, prvi direktor te institucije, koji je ujedno bio i počasni konzervator za sisačko područje, voditelj arheoloških istraživanja, voditelj obnove utvrde Stari grad i izgradnje Etno-parka, jedan od osnivača Društva za turizam i poljepšanje grada itd. Na taj je način ukazao na potencijale muzeja ne samo kao institucije koja se primarno bavi muzejskom djelatnošću nego i aktivnog sudionika kulturnog i društvenog života grada.

Na tom tragu muzej i danas djeluje, a njegova uloga je još više potencirana nakon velikog potresa koji je oštetio značajan dio njegovih baštinskih kapaciteta. Iako su u potresu stradali i prostori muzeja na nekoliko lokacija, nije prestao i njegov rad na promociji bogate baštine već je prebačen u virtualni prostor u iščekivanju obnove.

Unatoč svim problemima Gradski muzej Sisak će se predstaviti javnosti kroz prigodan program tijekom mjeseca travnja.

Već u srijedu, 21. travnja 2021. godine, Hrvatska pošta objavljuje prigodnu dopisnicu posvećenu Gradskom muzeju Sisak čime se i ta institucija priključuje obilježavanju navedene godišnjice.

U subotu, 24. travnja 2021. godine, od 10 do 12 sati održat će se promocija muzeja na Šetnici Slavoljuba Slave Striegla, a koja koja uključuje edukativnu radionicu za djecu, prigodnu prodaju muzejskih publikacija i suvenira, te vodstvo po gradu. Posjetitelji će tom prigodom moći donijeti svoje predmete i od kustosa muzeja dobiti informacije o njima, ali će ih moći i donirati.

Od 26. do 30. travnja 2021. godine, u suvenirnici Gradskog muzeja Sisak moći će se nabaviti muzejske publikacije po prigodnim cijenama. Aktivnosti muzeja proširit će se i tijekom svibnja i lipnja ove godine. Gradski muzej Sisak poziva sve da dolaskom na navedena događanja i praćenjem aktivnosti na društvenim mrežama podrže djelatnost te institucije kao i do sada.