You are currently viewing Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević

Film režiserke Dane Budisavljević, snimljen na temelju dnevnika humanitarke koja je za vrijeme NDH pomagala u spašavanju srpske djece, izazvao je jake emocije na premijeri u pulskoj Areni. Sisačka premijera navedenog filma uz redateljicu i protagoniste održat će se u nedjelju, 6.10.2019. godine u Domu kulture Sisak u 19 sati.

Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Ulaznice po cijeni od: parter 20 kuna, balkon 23 kune, djeca do 12 godina 15 kuna u prodaji na www.ulaznice.hr te na blagajni Doma kulture radnim danom od 15 do 20 sati te vikendom sat vremena prije projekcije.
https://vimeo.com/345054432