You are currently viewing Blagdan Svih svetih na Gradskom groblju Viktorovac

Blagdan Svih svetih na Gradskom groblju Viktorovac

Tjedan je u znaku priprema za blagdan Svih svetih. Na gradskom groblju Viktorovac vrijedno se radi na pripremama za dan kada će ovom lokacijom prošetati nekoliko desetaka tisuća ljudi: ”Na Gradskom groblju Viktorovac je 13 i pol tisuća grobova i za blagdan očekujemo između 50 i 70 tisuća posjetitelja”, kaže direktor groblja Srđan Marić, dodajući da je uprava groblja i ove godine na vrijeme odradila radove na uređenju: ”Kao i svake godine, blagdan Svih svetih dočekujemo spremni – trava je pokošena, živice su uređene, staze su posute sipinom, a na ulazu u groblje dočekat će vas štandovi s velikim izborom cvijeća i lampiona”.
No, od ove godine posjetitelje Gradskog groblja Viktorovac dočekuje još jedna novost, zahvaljujući kojoj će potraga za određenim grobnim mjestom biti puno lakša:
”Postavili smo info panoe s tražilicom grobnih mjesta za sve one koji nisu sigurni gdje se nalaze posljednja počivališta njihovih poznanika, prijatelja i članova rodbine, a koje bi htjeli obići za blagdan Svih svetih. Pomoću tražilice, kojoj se može pristupiti skeniranjem QR Coda pametnim telefonom, vrlo se lako dođe do lokacije pokojnika. Ova aplikacija dostupna je i na našoj web stranici”, pojašnjava Marić.

Kao i prethodnih godina, posjetiteljima Gradskog groblja Viktorovac tijekom predstojećeg blagdana pridružit će se i predstavnici gradske uprave te obići posljednja počivališta istaknutih Siščana:
”Obići ćemo grob najdugovječnijeg sisačkog gradonačelnika Franje Lovrića, njegovih istovremenika Medrickyja i Hefela, zatim Vlade Janića Cape i generala Janka Bobetka, poznatih umjetnika poput Slave Striegla, Marijana Glavnika i Tee Benčić Rimay…to je jedan običaj kojeg smo uveli prije pet godina i mislim da je izuzetno bitno da se na te dane sjetimo onih koji su sebe utkali u povijest grada Siska”, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

I ove godine na dan Svih svetih vrijedit će poseba regulacija prometa.
U nedjelju, 1. studenog 2020. godine u vremenu od 7 do 20 sati bit će posebno reguliran promet na način da Aleja narodnih heroja i dio Ulice Ante Kovačića od raskrižja sa Strossmayerovom do raskrižja sa Školskom ulicom bude jednosmjerna iz smjera Strossmayerove prema Školskoj desnim prometnim trakom, a lijevi prometni trak postaje parkirni trak za uzdužno ulično parkiranje.
Za sav promet zatvara se dio Ulice Antuna Grahovara od raskrižja s Alejom narodnih heroja do samog groblja, a ulazak i izlazak na parkiralište kod groblja osiguran je s prilaza do Metalurškog fakulteta. Pristupi Aleji narodnih heroja iz Ulica Jure Kaštelana, Augusta Šenoe, A.G. Matoša i južnog djela ulice Antuna Grahovara ostaju dvosmjerni te se u zoni raskrižja s Alejom narodnih heroja i A. Kovačića označavaju znakom s obaveznim smjerom kretanja vozila prema raskrižju sa Školskom ulicom.
Obilazni pravac za vozila koja dolaze iz smjera Capraga Ulicom A. Kovačića je kroz Školsku ulicu.
Uvodi se i besplatna autobusna linija Auto prometa Sisak:
Besplatna linija AUTOBUSNI KOLODVOR SISAK – GROBLJE VIKTOROVAC – ŠKOLSKA ULICA – HEFELEOVA – TRŽNICA KONTROBA – GIMNAZIJA- AUTOBUSNI KOLODVOR SISAK 1. studenog 2020. prometovat će od 08,45 do 18,45 h svakih 30 minuta. Polasci s Groblja Viktorovac su od 8.55 do 18.55 također svakih pola sata.
Besplatna linija ŽELJEZARA – NASELJE – GROBLJE VIKTOROVAC – ŠKOLSKA ULICA – NASELJE – ŽELJEZARA prometovat će od 08,45 do 18,45 svakih 30 minuta. Polasci s groblja Viktorovac su od 9 do 19h, također svakih pola sata.
Obzirom na to da se povodom blagdana Svih svetih na grobljima očekuje veliki broj ljudi, iz Gradskih groblja Viktorovac podsjećaju i na mjere zaštite kojih se treba pridržavati – obavezno nošenje maske na prostoru groblja.