You are currently viewing Biciklistički poligoni i prezentacija automobila s nultom emisijom na pješačkoj zoni

Biciklistički poligoni i prezentacija automobila s nultom emisijom na pješačkoj zoni

Grad Sisak, zajedno s partnerima Auto prometom Sisak, Gradskim muzejom Sisak, Turističkom zajednicom grada Siska te sisačkim osnovnim školama i vrtićima, cijeli tjedan obilježava Europski tjedan mobilnosti. Brojnim aktivnostima u dječjim vrtićima i školama promovira se fizička aktivnost te integrirani i povezani osobni transport. Vrtićancima su se dijelile slikovnice ”Autobusom po Sisku” koju je izdao Auto promet.

U pješačkoj zoni će se u subotu, 21. rujna održati na prezentacija ZEV automobila (zero emissions vehicles), usluga Auto prometa, NEXTbika, Alpha bikesa, a održat će se i biciklijada industrijske baštine.

Grad Sisak kandidat je za nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2019. Razlozi zbog kojih je Sisak ušao u krug kandidata za ovu nagradu su biciklističke staze koje se stalno proširuju, pješački prijelazi i nogostupi napravljeni za olakšano kretanje invalidnih osoba, javni prijevoz dostupan svima (audio obavijesti o postajama za slabovidne i slijepe), taktilne oznake na nogostupima, bike sharing, parkirališta za bicikle u blizini transportnih središta, nova vozila Auto prometa koja poštuju najviše ekološke standarde, inovativne tehnologije u javnom prijevozu (internet u autobusu, solarne i povezane postaje na autobusnim stajalištima), integrirani prijevoz kombiniranjem karte za HŽPP i Auto promet Sisak te izgradnja park & ride parkirališta koje je planirano sljedeće godine.

 

21.09.2019. SUBOTA

09:00

Predstavljanje električnih (ZEV) vozila u pješačkoj zoni

PJEŠAČKA ZONA// ALPHA BIKES: Dječji poligon za bicikl veličine cca 10×8, mjerit će se vrijeme svakom djetetu i prva 3 najbolja vremena će osvojiti prigodan poklon

PJEŠAČKA ZONA // NEXTBIKE informacije o mogućnostima i načinu korištenja javnih bicikala, praktičnosti kombiniranja javnih bicikala s ostalim prijevoznim sredstvima i bicikla kao dobre prakse novih oblika urbane mobilnosti. Zainteresirani će imati priliku iskoristiti pogodnosti gratis tjedne pretplate od 100 kn kojom će moći testirati uslugu i istražiti potencijal koji nudi korištenje sustava javnih bicikala u gradu Sisku ili drugim gradovima u kojima korisnik ima eventualnu mogućnost i/ili potrebu za korištenje javnih bicikala.

10:00

BICIKLIJADA OŠ BRAĆA RIBAR //BK LABUDOVI: polazak ispred OŠ Braća Ribar u 11 sati. Sudionici biciklijade: učenici od 5-8.razreda, ruta biciklijade: biciklističke staze grada Siska, nakon biciklijade povratak pred školu gdje će biti organizirano predavanje o pravilima ponašanja u prometu, te će se učenici okušati u raznim natjecateljskim igrama na biciklu.

Biciklijada industrijske baštine: organizirani obilazak, start na pješačkoj zoni 10.00 sati

 

22.09.2019. // NEDJELJA

08:00

Biciklijada OŠ VIKTOROVAC // BK Kraljevi: 8.30 do 9.30 okupljanje

Biciklijada OŠ VIKTOROVAC // BK Kraljevi: 9.30 do 10.00 predavanje policijskog službenika o sigurnosti prometa na cestama

Biciklijada OŠ VIKTOROVAC // BK Kraljevi: 10.00 formiranje kolone po dvoje te start (Biciklima put Strossmayerove, skreće se u Vinogradsku, a potom kroz Lađarsku na Stari most i vožnja biciklističkom stazama kroz Rimsku, Fistrovićevu, Tomislavovu te povratak prema školi gdje učenike čeka biciklistički poligon)

Biciklijada OŠ VIKTOROVAC // BK Kraljevi: Završetka biciklijade iza 14 sati