You are currently viewing Andreja Kulunčić: Improvizirani događaji / vizualna prezentacija

Andreja Kulunčić: Improvizirani događaji / vizualna prezentacija

Četvrtak, 28. studeni 2019. u 19,00 sati

Gradska galerija Striegl, Sisak

U Gradskoj galeriji Striegl Andreja Kulunčić postavit će vizualnu prezentaciju rada i prezentirati publikaciju jednogodišnjeg projekta „Improvizirani događaji“.
Kao nastavak projekta ART-ACT-BOX, čija je izvedba i izložba bila postavljena u Gradskoj galeriji Striegl, u studenom 2018. godine, performativna izložba „Improvizirani događaji“, izvedena u rujnu 2019. godine u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, nadovezuje se na interakciju plesnog i vizualnog sadržaja, uključivanjem instrumentalnog i vokalnog improviziranja. Autorice izvedbe u MSU bile su Andreja Kulunčić [vizualna umjetnica], Zrinka Užbinec [plesna umjetnica i koreografkinja], Jasna Jovićević [saksofonistica i skladateljica], Annette Giesriegl [vokalistica].

U ovom radu umjetnice istražuju mogućnost dijaloga i razmjene ideja kroz improvizaciju kako bi ostvarile interakciju u širokom rasponu svojih područja. Cilj je ostvariti skupnu umjetničku praksu nastalu na sjecištu prostora, pokreta i zvučne artikulacije unutar prostornih, semantičkih i političkih potencijala zadanog prostora. Elementi individualnog izražavanja se više ne ograničavaju na afektivne reakcije danog i jednoličnog umjetničkog polja. Tokom ovog stvaralačkog događaja, prepoznaju se stalno obnavljajuće nepoznanice. Princip jednakosti različitih umjetničkih tehnika unutar procesa obrazuje novu praksu čiji je ishod potencijalni vokabular novih izraza.
Slobodna struktura izvedbe, odnosno koreografija proširene prakse, ograničena je prethodno definiranim točkama u zadanom fizičkom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti i vremenskim sekvencama, a njezin je ishod rezultat interakcije baziran oko dogovorenih točaka (stanica) u kombinaciji sa živom izvedbom. Živa izvedba se pritom ne odnosi na formu ili disciplinu već na strategiju: to je proces i praksa koja provocira cjelokupno iskustvo sudjelovanja, često zamagljujući distinkciju između izvođača i gledatelja, postavljajući pitanje njihovog prostora djelovanja. U istovremenosti i interaktivnosti medijski zasićenog društva, živa izvedba označava „sada“ i „ovdje“ te otvara prostor za istraživanje iskustva stvari, višestrukih značenja i pojedinačnih odgovornosti u proizvodnji značenja.
Detaljnije o procesu: http://www.andreja.org/impro/
Koncepcija i produkcija: Andreja Kulunčić / MAPA
Kustosica projekta: Jasna Jakšić
Zagreb, 2019.
Događaj se održava u sklopu projekta “Improvizirane strukture” udruge MAPA.
Projekt je podržan od Zaklade Kultura nova, Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH, i-Portunus programa Kreativne Evrope i Austrijskog kulturnog foruma