You are currently viewing 23. Dani glazbe Miroslava Miletića

23. Dani glazbe Miroslava Miletića

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje 23. Dana glazbe Miroslava Miletića, u utorak, 10.10.2023. s početkom u 19 sati u Domu INA rafinerije. Na otvorenju nastupaju Hrvatski barokni ansambl uz goste soliste: Pavao Mašić, orgulje; Stjepan Nodilo, barokna oboa i Krešimir Fabijanić, barokna truba.

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama. Ansambl je utemeljen 1999. godine i okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osviještenu interpretaciju koja je u skladu s duhom i poetikom vremena u kojem je nastala. Ravnateljica ansambla je renomirana violinistica Laura Vadjon.

O Danima glazbe Miroslava Miletića…

Već 2001. godine bio je zacrtan programski put Dana glazbe: glazba sisačkog skladatelja, suvremena hrvatska i svjetska glazba u izvedbi uglednih i mladih umjetnika te učenika i studenata glazbe. Dani glazbe Miroslava Miletića održavaju se u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Siska.

Miroslav Miletić (Sisak 1925.), jedan je od najstarijih skladatelja u Hrvatskoj, čija su djela u nekim koncertnim sezonama bila i najizvođenija u nas. Glazbom je obišao svijet, i kao skladatelj i kao violist u gudačkom kvartetu Pro arte, kojeg je osnovao i vodio do kraja aktivne koncertne karijere. Njegov glazbeni put kreće iz zemlje, iz posavskog blata preko ličkog i dalmatinskog krša do slavonskih ravnica i međimurskih zamagljenih brda i dolova. Tako je Miletić prigrlio jednostavnu melodiku i ritmiku hrvatskih plesova i igrajući se naivnošću djeteta osvojio svoj prostor za igru na violinama, violama, kontrabasima, gitarama, flautama, klarinetima, pjevačkim grlima i raznolikim sastavima te na pozornici. Dalmatinski kvartet, Koncert za violu, Suita za gudače, Koncert za dva klarineta, Međimurska suita, Kroateska 1. i 2., Adventsko pjevanje i nedostižno popularan Ples za solo violinu, samo je mali dio Miletićeva opusa.