You are currently viewing Dvodnevno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve dječjeg logora u Sisku

Dvodnevno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve dječjeg logora u Sisku

Srpsko narodno vijeće i Gradska galerija Striegl vas pozivaju na dvodnevno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve dječjeg logora u Sisku – kolovoz 1942. – siječanj 1943.
Srpsko narodno vijeće 3. listopada 2020. s početkom u 12 sati u Parku Diana Budisavljević tradicionalno organizira komemoraciju za srpsku ratnu siročad, koja je umorena u zatočeništvu tzv. Prihvatilišta za djecu izbjeglica u Sisku. U tome će, kao i uvijek, spomenuti sve znane i neznane građane i građanke Siska i okolice koji su djecu spašavali neposrednom brigom ili udomljavanjem. U osvit komemoracije priredili smo 2. listopada 2020. s početkom u 19 sati promociju knjige o jednoj od najvažnijih humanitarki Drugog svjetskog rata, Diani Budisavljević autorice Nataše Mataušić: ”Diana Budisavljević – prešućena heroina Drugog svjetskog rata”. Knjigu će predstaviti: autorica Nataša Mataušić, Milan Radanović (Arhiv Srba u Hrvatskoj) i Aneta Vladimirov (Srpsko narodno vijeće).
Nakon promocije, slijedi projekcija dokumenatrnog filma „Zaveštanje“ autora Ivana Jovića u kojem govore preživjeli zatočenici logora u Jasenovcu i Sisku.