You are currently viewing Započela je obnova na nekadašnjoj punionici za brodove „Plava bitva“

Započela je obnova na nekadašnjoj punionici za brodove „Plava bitva“

Na inicijativu pokojnog novinara Vladimira Pajtlara, umirovljenog Ininog pumpaša Nikole Pirca – Mike i djelatnika TZG Siska danas je u Sisku započela obnova nekadašnjeg punilišta za brodove.

Plava bitva nalazi se u Siska, na Šetnici Slave Striegla i dio je bogate industrijske baštine grada.

Bitva ili stupići za privez dio su lučke opreme koji služi za privezivanje broda ili drugih plovila. Postavljena je 70-ih godina prošlog stoljeća na ovoj lokaciji.

Naziv „Plava bitva“ dobila je po jedinstvenoj plavoj INA boji, a sama INA benzinska postaja nalazi se preko puta Plave bitve.  Plava bitva jedan je od rijetkih očuvanih eksponata koji danas svojom specifičnošću privlači poglede brojni građana grada Siska i posjetitelja.

TZG Siska je projektom osigurala financijska sredstava za obnovu „Plave bitve“ od sponzora tvrtke INA d.d. i Grad Sisak.

U izvedbi sudjeluju tvrtke Obrada metala Korzo i Elektroinstalaterska radiona „Harčević”.

Provedbom ovog projekta TZG Siska, nastoji očuvati bogatu industrijsku baštinu grada.

O Plavoj bitvi:

U drugoj polovici prošlog stoljeća, svakodnevno je u Sisak pristizao velik broj brodova koji su svoje terete iskrcavali u luci smještenoj na lijevoj obali rijeke Kupe.

U sklopu samog terminala na Kupi nalazi se vertikalna strukturna obala u dužini od 400  metara, dvije dizalice, silosi žita i skladišta. Do luke i danas postoje izgrađeni pristupni željeznički kolosijeci i cesta, te je moguć direktni pretovar iz riječnih plovila u vozila cestovnog ili željezničkog prometa.

Kako je rastao promet po rijeci Kupi, postojala je sve veća potreba za opskrbu brodova pogonskim gorivom.

Industrija nafte Zagreb -Trgovina Sisak , zatražila je od tadašnje Skupštine općine Sisak 1969. godine suglasnost za izgradnju punilišta za brodove. INA je već u „Prvoj ulici“ (tada Končareva ulica) ima svoju benzinsku pumpu, koju je htjela proširiti upravo radi povećane potražnje brodara za pogonskim gorivom. Dotadašnje preuzimanje pogonskog goriva za brodove išlo je direktno iz kamiona cisterne, te se taj način pokazao ekonomski neisplativim. Samo punilište je radilo do početka Domovinskog rata.

Sponzori projekta:

INA d.d.
Grad Sisak