You are currently viewing Zagrebački puhački trio i Krešimir Starčević u Glazbenoj školi Frana Lhotke

Zagrebački puhački trio i Krešimir Starčević u Glazbenoj školi Frana Lhotke

U utorak, 13. listopada, u 19.30 sati u Dvorani Miroslava Miletića Glazbene škole Frana Lhotke održat će koncert Zagrebački puhački trio i Krešimir Starčević na klaviru.

Na programu su dijela Lazarina, Beethovena, Poulenca i Schmitta.

ZAGREBAČKI PUHAČKI TRIO u sadašnjem sastavu (Dario Golčić, oboa; Bruno Philipp, klarinet; Žarko Perišić, fagot) nastavlja dugu tradiciju ove vrste puhačkoga komornog ansambla, koji neprekinuto djeluje u Zagrebu od 1970. godine. Kroz prve 32 godine djelovanja, u svojem najdugovječnijem sastavu (Branko Mihanović, oboa; Anđelko Ramuščak, klarinet; Zvonimir Stanislav, fagot) održao je više od 1000 koncerata po tadašnjoj Jugoslaviji kao i Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj, Španjolskoj, Portugalu i Rusiji, te tako stekao međunarodni ugled nastupajući na najznačajnijim glazbenim festivalima i manifestacijama kao jedan od rijetkih komornih ansambala ove vrste. Pored spomenutih glazbenika, članovi ansambla tijekom godina bili su i oboist Ivan Kos te klarinetist Domagoj Pavlović.

Zagrebački puhački trio praizveo je više od 100 djela domaćih skladatelja, a i danas mu brojni hrvatski i inozemni skladatelji posvećuju svoje skladbe. Posljednjih godina Trio proširuje suradnju s umjetnicima izvan glazbenih krugova. Ističe se tako rad s norveškim filmskim redateljem Johanom-Magnusom Elvemom, koji je napravio vizualnu instalaciju kao svoj odgovor na izvedbu skladbe Eolska simetrija Danijela Legina, u interpretaciji Zagrebačkog puhačkog trija.

Trio je dobitnik uglednih nagrada kao što su Vatroslav Lisinski i Milka Trnina. Uz svoju dugogodišnju koncertnu djelatnost, snimio je i 19 albuma popraćenih pohvalnim kritikama, kao i nominacijama za nagradu Porin u kategoriji za najbolje izvedenu skladbu hrvatskih skladatelja. U pripremi je i novi nosač zvuka sa skladbama suvremenih skladatelja praizvedenih i posvećenih upravo Zagrebačkom puhačkom triju, koji će biti objavljen povodom 50. obljetnice od utemeljenja ansambla.