You are currently viewing Turistička zajednica Grada Siska priključila se projektu „Hrvatska prirodno tvoja“

Turistička zajednica Grada Siska priključila se projektu „Hrvatska prirodno tvoja“

Turistička zajednica Grada Siska ove subote, na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, dodatno će ozeleniti prostor oko Ciglarske grabe sadnjom 15 stabala. Ovom aktivnosti Sisak se priključuje projektu „Hrvatska prirodno tvoja“ koju provodi Hrvatska turistička zajednica ove godine financirajući slične akcije čak 116 turističkih zajednica širom Hrvatske.

TZG Siska nabavila je 15 sadnica koje će ove subote u 10 sati na Ciglarskoj grabi posaditi gradonačelnica i predsjednica TZG Siska Kristina Ikić Baniček i direktor TZG Zvonimir Rajković u društvu članova Savjeta mladih Grada Siska. Gradska tvrtka Komunalac Sisak d.o.o. pružit će stručni nadzor i savjete za sadnju.

Akcija sadnje zabilježena je u aplikaciji za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree https://mapmytree.eea.europa.eu/.

Ova simbolična akcija ima poruku da svatko od nas relativno malim trudom poput sadnje drveća, može doprinijeti smanjenju tzv. ugljikova otiska. Ovakvim akcijama Hrvatska će doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.

Budućnost turizma je u održivosti, zelenim i digitalnim tehnologijama, a zagađenje i emisije CO2 koja nastaju dolaskom mnoštva turista u Hrvatsku nastoji se smanjiti upravo sadnjom stabala. Turistička zajednica Grada Siska, koja ove godine obilježava 70 godina organiziranog rada u turizmu, provedbom ovog projekta nastavlja tradiciju Društva za uljepšavanje grada i turizma, čija je ideja vodilja bila upravo uređenje grada.

Zahvaljujemo Ministarstvu turizma i sporta te Hrvatskoj turističkoj zajednici na dodijeljenim sredstvima i inicijativi da se ovakvim akcijama smanje ugljikovi otisci koji nastaju turističkom aktivnošću. Također, hvala i Gradu Sisku, članovima Savjeta mladih Grada Siska i tvrtki Komunalac d.o.o. na suradnji i stručnoj pomoći u realizaciji i provedbi ovog hvalevrijednog projekta.