You are currently viewing Traži se ime za malog ptića rode u Lonjskom polju

Traži se ime za malog ptića rode u Lonjskom polju

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje već neko vrijeme prati život para roda koji žive u gnijezdu nkrova Posjetiteljskog centra u Čigoču. Preko Njemačke zaklade EuroNatur postavljena je kamera iznad rodina gnijezda kako bi se pratio život roda, projekt je nazvan „Što se događa u rodinom gnijezdu“.

Od samog početka u gnijezdu je bilo vrlo zanimljivo. U početku je iščekivan povratak roda sa juga. Tu i tamo znala se pojaviti roda u gnijezdu i svaki puta kada bi se pomislilo da je par stigao rode bi otišle i došle bi nove rode. Kako su djelatnici Parka prirode Lonjsko polje znali da to nisu rode iz tog gnijezda? U početku su dolazile i krale grane s gnijezda i nosile dalje, po tome je zaključeno da ovo ipak nije njihovo gnijezdo.

Jednog dana kamera je snimila kako su rode opet došle na gnijezdo, prvo jedna a potom i druga. Snimljeno je kako se rode pare i odmah se znalo, to je to, ovo je njihovo gnijezdo i već rade na pomlatku. Djelatnici Parka, a i javnost koja je pratila život roda live, s nestrpljenjem su iščekivali kada će roda snijeti prvo jaje.

Krajem mjeseca travnja u gnijezdu je osvanulo prvo jaje promatranog para. Djelatnici Parka nazvali su mužjaka i ženku – Mara i Niko.

Kroz idućih tjedan dana jaja su se samo nizala, na kraju ih je bilo 4.

Svi su bili oduševljeni tom brojkom no jednog poslijepodneva dolazi do naglog preokreta u situaciji. Iz Afrike se vratio mladi mužjak bez ženke. On je htio preuzeti rodu Maru i gnijezdo mužjaku Niki. Nastala je velika borba roda. Borba je završila pozitivnim i negativnim ishodom. Mužjak Niko uspio je obraniti svoje gnijezdo i zadržati rodu Maru, ali na žalost njihovi budući potomci su nastradali. Iz gnijezda su ispala 3 jajeta koja su se razbila. Jedno jaje ostalo je na rubu gnijezda.

Svi djelatnici u Parku prirode bili su tužni zbog ovog događaja, te su se pomirili sa činjenicom da ništa od pomlatka pod okom kamere u selu Čigoč. Budući da je to zadnje jaje koje je ostalo na rubu gnijezda bilo nekoliko dana na hladnom i rode ga nisu grijale, zaključeno je kako nije moguće da se iz njega izlegne mali ptić.

No, roda Mara bila je uporna i jaje je uspjela s ruba gnijezda odvući u sredinu. Mara i Niko zajedno su se izmjenjivali na jajetu i uporno ga grijali. Priroda je zbilja čudesna jer je početkom mjeseca lipnja, točnije 5.6.2021. ipak svjetlo dana ugledao maleni ptić, malena glava i kljun izvirili su iz promatranog gnijezda roda. Mara i Niko postali su roditelji. To je još jedan od dokaza kako je priroda čudesna i nepredvidljiva.

Djelatnici Parka prirode Lonjsko polje nastavljaju i dalje pratiti život roda Mare i Nike, te malog ptića, kojemu traže ime. Ono bi trebalo biti posebno, s obzirom da je on veliki borac. Zato i kreće kampanja na FaceBook stranici Parka prirode Lonjsko polje – Malenom ptiću dajmo ime.

Zahvaljujući Njemačkoj zakladi EuroNatur dolazi se do novih činjenica i podataka u proučavanju života roda, koje su na listi strogo zaštićenih vrsta u Republici Hrvatskoj, te su od iznimne važnosti za Park prirode Lonjsko polje.

Život roda iz Čigoča može se pratiti na https://pp-lonjsko-polje.hr/sto-se-dogada-u-rodinu-gnijezdu/