You are currently viewing Tradicijske maškare Sisačko-moslavačke županije

Tradicijske maškare Sisačko-moslavačke županije

Kulturno – povijesni centar Sisačko – moslavačke županije poziva Vas na „Tradicijske maškare Sisačko-moslavačke županije“ koje će se održati u petak, 26. siječnja 2024. godine s početkom u 18 sati u  Sisku, Ante Kovačića 1 (Rafinerijski dom INA).

Pokladne običaje svoga kraja prikazat će članovi KUD-a Repušnica, KUD-a Posavina-Budaševo, članovi Matice slovačke Međurić i Češka beseda Međurić.

Svako mjesto diljem Hrvatske njeguje svoje pokladne običaje i područje Sisačko-moslavačke županije ima svoju tradiciju mačkaranja. Od pokladnog jahanja koje je specifično za prostor Zapadne Slavonije i Pounja preko uprizorenja svatovskih povorki izmijenjenih uloga, šaljivih pogrebnih povorki na prostorima Banovine, Posavine, Pokuplja i Turopolja te fašničkih običaja koje su pripadnici češke i slovačke manjine donijeli iz svoje stare domovine i očuvali do današnjih dana i u njihovoj novoj Domovini.

Svi ti običaji koje su generacije vrijedno čuvale od zaborava prenoseći ih usmenom predajom s koljena na koljeno predstavljaju bogatstvo i raznolikost hrvatske nematerijalne baštine, a naša misija je sačuvati te običaje i prenijeti ih budućim generacijama.