You are currently viewing Tjedan otvorenih vrata Državnog arhiva u Sisku

Tjedan otvorenih vrata Državnog arhiva u Sisku

Tjedan arhiva je program kojeg Državni arhiv u Sisku organizira već više od 20 godina s ciljem popularizacije djelatnosti i upoznavanja javnosti sa vrijednostima i mogućnostima korištenja arhivskoga gradiva koje čuvamo u svojim spremištima.
Ovogodišnji Tjedan (18. – 22.studenog) posvećen je arhivskom gradivu koje je nastalo na moslavačkom području i svjedoči između ostalog i o višestoljetnoj tradiciji vinogradarstva u ovom kraju.
Prigodnom izložbom pod naslovom Moslavačko vinogorje – višestoljetna tradicija vinogradarstva čije je otvorenje 18.studenog u 13 sati predstavit će se gradivo iz fundusa Državnog arhiva u Sisku, ali i arhivsko gradivo na ovu temu koje se nalazi u spremištima Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu. Izložba uključuje i ponešto knjižničnog gradiva u vlasništvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Narodne knjižnice i čitaonice Sisak, a biti će ilustrirana i primjercima muzejskog gradiva koje ćemo za ovu prigodu posuditi od Muzeja Moslavina iz Kutine kao i od nekolicine proizvođača vina.
U suradnji sa Vinarijom Trdenić i Udrugom voćara i vinogradara „Škrlet“ iz Popovače predstavit će se i vino Škrlet dobiveno iz autohtone sorte grožđa.
Tjedan će biti, kao i uvijek do sada, tjedan otvorenih vrata, što znači da će Arhiv raditi u tom tjednu od 8 do 20 sati. Zainteresirani građani će moći dolaziti tijekom cijeloga dana bez posebne najave, pogledati izložbu i po želji zaviriti u arhivska spremišta, vidjeti najatraktivnije primjerke arhivskoga gradiva i saznati ponešto o načinima i najčešćim svrhama njegova korištenja. Za skupine učenika i građana koje se unaprijed najave pripremit ćemo posebna detaljnija izlaganja.