You are currently viewing Stihovnica Siska

Stihovnica Siska

Sljedeća Stihovnica Siska na rasporedu je u četvrtak 7. srpnja u 18 sati, u Državnom arhivu u Sisku (Frankopanska ulica 21). Kao glavna gošća nastupit će Marija Lamot. Predstavit će pjesme iz svoje najnovije zbirke poezije ”Kalendar sna” (MeandarMedia 2022.) i dio svog prethodnog opusa.

MARIJA LAMOT rođena je 22. prosinca 1959. u Krapini, gdje je završila osnovno i gimnazijsko školovanje, a filozofiju i sociologiju diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je kao profesorica u Gimnaziji u Krapini.

Objavila je osam zbirki pjesama: Zrcala začuđena suncem 1993., Vrijeme radosti snijega 1998., Priprema za obiteljsku fotografiju 2001. Pjesme iz ove zbirke uvrštene su u antologiju „Off line – hrvatsko pjesništvo devedesetih“ (Quorum,5/6,Zagreb, 2001.). Zbirka Mrazove sestrice objavljena je 2005., Neprestano stvarima mijenjam imena 2008., Mjesto gdje prestaje prostor 2012., Zašivene riječi 2016. i Kalendar sna 2022.

Poeziju objavljuje u časopisima Poezija, Riječi, Luč, Polja, te u emisijama 3. programa Radio Zagreba ( Poezija naglas, Šest minuta poezije u šest). Njene pjesme uvrštene su, među 70-tak suvremenih hrvatskih pjesnika, u Panoramu der zeitgenössischen kroatischen Lyrik (Most/The Bridge, DHK, 2018.). Piše prikaze pjesničkih zbirki suvremenih pjesnika. Filozofske stručne članke objavljuje u časopisu Metodički ogledi. Suautor je udžbenika Etika za 1. razred gimnazije, 2003.

Članica je Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog filozofskog društva.

Dobitnica je književne nagrade Vesna Parun za 2019. godinu, te odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.Stihovnica Siska se i ove godine odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH te Fonda za kulturu Društva hrvatskih književnika.