You are currently viewing Stihovnica Siska 28. rujna 2022.: Joso Živković – Soja

Stihovnica Siska 28. rujna 2022.: Joso Živković – Soja

”Stihovnica Siska” Matice hrvatske na rasporedu je u srijedu 28. rujna u 18 sati, u Državnom arhivu u Sisku (Frankopanska ulica 21). Gost tribine je nagrađivani pjesnik Joso Živković – Soja. Predstavit će se izborom iz svojeg aktualnog poetskog opusa, a u drugom dijelu večeri svoje autorske stihove će moći govoriti i svi ostali zainteresirani pjesnici.

 

Izdvajamo iz biografije:

 

Joso Živković – Soja rođen je 1. travnja 1960. godine u Kostrču, općina Orašje. Školovao se u rodnom mjestu, Orašju i Zagrebu.

 

Objavljivao je u brojnim časopisima i sudjelovao na književnim skupovima u domovini i inozemstvu. Zastupljen je u mnogim zajedničkim zbirkama, antologijama i zbornicima pjesama u Europi i svijetu. Pjesme su mu prevođene na engleski, njemački, danski, francuski, španjolski, talijanski, ruski, bugarski, arapski, turski i albanski jezik.

 

Dosad je objavio sedam samostalnih zbirki pjesama: Koraci u sjeni (1988.), Čekati dugu (1994.), Gorka čaša (1997.), Nenaviklost duše (2003.), Tišina raspadanja (2015.), Tragom pokorenih želja (2019.) i Rast do dna (Izabrane pjesme – 2021.).

 

Za svoj pjesnički rad dobio je nagrade: “Antun Branko Šimić”, “Dubravko Horvatić”, “Fra Martin Nedić”, “Dubravka” i druge.

 

Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Društva pisaca u Bosni i Hercegovini.