You are currently viewing Sretan Dan državnosti!

Sretan Dan državnosti!

Danas, 30. svibnja, s ponosom obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti naše domovine

Na današnji dan prisjećamo se 1990. godine kada je konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabor, čime je započeo proces stvaranja suvremene, samostalne i neovisne Hrvatske.

Na ovaj poseban dan prisjećamo se svih onih koji su dali svoj doprinos stvaranju i izgradnji slobodne i neovisne Hrvatske. Zahvaljujemo se na njihovom trudu, žrtvi i viziji. Dan državnosti nije samo dan ponosa, već i dan nade i zajedništva.

Zanimljive činjenice o Danu državnosti:

– Promjena datuma: Iako se Dan državnosti nekad slavio 25. lipnja, od 2020. godine ponovno se obilježava 30. svibnja, dan kada je konstituiran prvi demokratski izabrani Sabor.

– Povijesni kontekst: 30. svibnja 1990. godine označava početak tranzicije prema demokraciji nakon desetljeća jednopartijskog sustava.

– Duga povijest Sabora: Hrvatski sabor, kao simbol demokracije i zakonodavne vlasti, ima dugu povijest koja seže sve do 13. stoljeća.

– Međunarodno priznanje: Hrvatska je svoju neovisnost formalno proglasila 25. lipnja 1991. godine, a međunarodno priznanje stekla je 15. siječnja 1992. godine.

Neka nas ovaj dan inspirira da zajedno gradimo još bolju budućnost za našu domovinu. S ponosom slavimo našu povijest, naše postignuće i sve ono što nas čini Hrvatima.

Sretan vam Dan državnosti!