You are currently viewing SISAK NA RUTI ZNAČAJNIH EUROPSKIH GROBLJA

SISAK NA RUTI ZNAČAJNIH EUROPSKIH GROBLJA

Sisačko groblje Viktorovac dobilo je veliko priznanje Kulturnih ruta Vijeća Europe i postalo je i službena atrakcija na europskoj razini. Groblje Viktorovac uvršteno je kao značajno groblje u Europsku rutu groblja kojom na europskoj razini upravlja Udruženje europskih značajnih groblja – Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE) kao najveća i najznačajnija organizacija koja brine o grobljima povijesne i umjetničke vrijednosti. Službeni certifikat članstva na ruti primio je danas na općem godišnjem susretu udruženja ASCE direktor Srđan Marić.
Na ovoj ruti, koja prolazi kroz 20 zemalja, nalazi se 60 groblja, među kojima i svjetski poznata groblja poput Pere Lacheise u Parizu, Poblenou u Barceloni ili Zentralfriedhof u Beču. Otprije se na ruti u Hrvatskoj nalaze Varaždinsko groblje, groblje Dubovac u Karlovcu i zagrebački Mirogoj, a od sada će svoje mjesto na ruti imati i naš Viktorovac. Uvrštenje na Europsku rutu groblja mogao bi biti i poticaj Ministarstvu kulture i medija da se značajnije uključi u obnovu spomenika Zastava svjetski poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića.
Više informacija: https://web.facebook.com/gradsisak/posts/pfbid02oNeA2W7crDXssxJTfzvCJQh16LLPtFhxkPjZvwWoYKQr4ebBHX554KVzLeDW6vk1l