You are currently viewing Sisački učenici na Svjetskom turističkom summitu mladih (GYTS)

Sisački učenici na Svjetskom turističkom summitu mladih (GYTS)

Talijanski grad Sorrento postao je nakratko centar svijeta u kojem se, od 27. lipnja do 3. srpnja 2022. okupilo 130 mladih iz 60 zemalja svijeta kako bi na prvom Svjetskom turističkom summitu mladih (Global Youth Tourism Summit) predstavili svoje ideje o održivom turizmu ali i svoju viziju razvoja ovog sektora.
Summit je održan u organizaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO), a tijekom summita sudionici su imali priliku sudjelovati u radionicama i raspravama s čelnicima turističkog sektora, između ostalih s ministrima te ambasadorima Svjetske turističke organizacije iz svijeta sporta, gastronomije, zabave i inovacija.
U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, predstavnici Republike Hrvatske na ovom summitu su bili Jurica Posilović, maturant Gimnazije Sisak i Magdalena Bezi, učenica trećeg razreda Ekonomske škole Sisak, a u pratnji učenika bila je Marina Kasa, profesorica Gimnazije Sisak.
Tijekom summita održan je niz radionica i predavanja na teme masovnog turizma, plastike, bioraznolikosti, bacanja hrane, a tijekom rasprava mladi su pokazali da imaju volju i odlučnost za unošenje promjena te su svoje ideje iznijeli u Deklaraciji koja je usvojena na simulaciji plenarne sjednice i koja nosi poruku da mladi ljudi ne smiju biti samo korisnici usluga, već da moraju biti aktivni sudionici u donošenju strategija za oporavak turizma.
Mladi su jasno naglasili prioritete buduće generacije turista i turističkih čelnika, posebice važnost ubrzavanja promjena prema većoj održivosti prije svega kroz promoviranje i razvoj zelenog transporta, poštivanje ljudskih prava te bolju inkluziju i pravedniju raspodjelu dobiti. Da bi ove ideje prerasle u akciju mladima treba dati mjesto za stolom u donošenju odluka, a organizacije za mlade trebaju biti pozvane kao promatrači i posrednici u uspostavi dijaloga.
Kako bi pokazali da doista imaju volju sjesti za isti stol i čuti glas mladih, organizatori su na summit pozvali i ministre turizma zemalja sudionica, koji su se osobno, ili preko svojih izaslanika uključili u rad te odgovarali na pitanja i zajednički tražili rješenja, a našoj delegaciji se u Sorrentu pridružila Maja Vidović, savjetnica ministrice za turizam i sport, koja je učenike upoznala s Nacrtom prijedloga razvoja održivog turizma do 2030. godine.
Glavni tajnik UNWTO-a, Zurab Pololikashvili, talijanski ministar turizma Massimo Garavaglia, izaslanica za mlade Glavnog tajnika UNa Jayathma Wickramanayake samo su neki od mnogih čelnika koji su se u Sorrentu susreli s mladima i na taj način pokazali koliko im je važno njihovo mišljenje i da su doista spremni sjesti za zajednčki stol i razgovarati o viziji održivog turizma.
Predavanja i radionice su održali mnogi čelnici vodećih turističkih organizacija i tvrtki te ambasadori UNWTOa, među kojima je najviše pažnje privukao Didier Drogba, nogometna legenda koji je s mladima podijelio svoja iskustva i otvoreno odgovarao na sva pitanja, naglašavajući vezu turizma i sporta.
Mnoga poznata lica, koja nisu mogla biti prisutna u Sorrentu, su se obratila sudionicima video porukama, među ostalima papa Franjo, Giorgio Armani i Sophia Loren, a posebnu poruku mira i solidarnosti prenio je Ukrajinski narodni zbor Veryovka, koji je pod ravnanjem maestra Carla Pontija oduševio sve prisutne.
Sorrento je tjedan dana živio u znaku summita i svijetu slao predivnu sliku uvažavanja, kreativnosti, dijaloga i tolerancije, a za sve sudionike ovo je bilo neponovljivo iskustvo novih susreta i ideja.