You are currently viewing Sisački festival piva i Dani industrijske baštine

Sisački festival piva i Dani industrijske baštine

Ovogodišnji Dani industrijske baštine grada Siska održat će se od 11. do 21. rujna, a Sisački festival piva 12. rujna. Programe ovih manifestacija na današnjoj su konferenciji za novinare u dvorištu Holandske kuće predstavili ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan, direktorica Turističke zajednice grada Siska Mirjana Lahovsky-Žličarić i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Gradski muzej Sisak u suradnji s partnerima te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Siska već osmu godinu za redom organizira ovu jedinstvenu manifestaciju u hrvatskim okvirima, a 8. Dani industrijske baštine grada Siska po prvi puta će se održati u prostoru Info-centra industrijske baštine Holandska kuća, koji je od konca prošle godine postao središnji prostor prikupljanja i interpretacije industrijske baštine. 8. Dani industrijske baštine započet će 11. rujna u u Holandskoj kući izložbom doniranih i otkupljenih predmeta industrijske baštine i nastavit će se promocijom priručnika koji na popularan način ukazuje na ono što bi se trebalo prikupljati, jer industrijska baština nisu samo pogoni i postrojenja. Kao i prethodnih godina, 12. rujna bit će organizirana Ruta sisačkih pivovara, od stare pivovare u Boškovićevoj ulici do nove pivovare u Gundulićevoj ulici. U 17 sati na Šetnici Slave Striegla započet će 6. Sisački festival piva, koji se ove godine organizira u sklopu Dana industrijske baštine te se tako evocira i uspomena na sisačku pivarsku tradiciju koja je započela prije 165 godina u pivovari u Boškovićevoj ulici, gdje je pivo radio doseljeni Čeh Novak, a njegova pivovara je danas najstariji industrijski objekt u gradu.

Na ovogodišnjem Sisačkom festivalu piva predstavit će se desetak craft pivara među kojima su i sisački crafteri. Uz pivo i bogatu gastro ponudu Siščani i svi drugi gosti moći će uživati u koncertima Bluzy Threesome, Pocket Palma i Picksiebnera, a neće nedostajati ni zabave za najmlađe. S pristaništa kod Malog kaptola u 16 i 18 sati vozit će brod Juran i Sofija sa zaustavljanjem kod utvrde Stari grad. Organizatori naglašavaju kako su poduzeli sve potrebno vezano za postojeću epidemiološku situaciju.

Dani industrijske baštine nastavit će se 18. rujna izložbom pod nazivom Industrijska baština Sisak – Rijeka u Gradskom muzeju Sisak u suradnji s partnerom Foto galerijom „Siscia obscura“, zatim 20. rujna Biciklijadom po industrijskoj baštini u suradnji s partnerom BK „Roda“ Sisak, 21. rujna prezentirat će se Katalog uređaja Zbirke Kraker u Holandskoj kući, gdje će se i od 11. do 20. rujna održavati radionice pod nazivom Dobra industrija namijenjene djeci školskog i predškolskog uzrasta.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček naglasila je jedinstvenost manifestacije koja doprinosi identitetu grada i svake se godine nadograđuje novim sadržajima, važnost obilježavanja tradicije proizvodnje piva u Sisku koja se obogaćuje današnjom proizvodnjom craft piva u Sisku te pozvala sve Siščane i sve druge goste da posjete 8. Dane industrijske baštine i 6. Sisački festival piva.

SPONZORI: 

SISAČKI VODOVOD
www.sisackivodovod.hr

KOMUNALAC SISAK
www.komunalac-sisak.hr

GOSPODARENJE OTPADOM SISAK
www.gos.hr

JVP SISAK
www.jvp-sisak.hr

DOM KULTURE KKV
www.domkkv.hr

AUTO PROMET SISAK
www.auto-promet-sisak.hr

GRADSKI MUZEJ SISAK
www.muzej-sisak.hr

HOLANDSKA KUĆA – Info centar industrijske baštine
www.hoku.hr

PARTNERI:

GRAD SISAK
www.sisak.hr

GRADSKA GALERIJA STRIEGL
www.galerija-striegl.hr