You are currently viewing Scena Sisak i dalje dominira

Scena Sisak i dalje dominira

Scena Sisak i ove godine pobjednik je županijske kazališne smotre i predstavljati će Smž i grad Sisak na ovogodišnjem državnom festivalu kazališnih amatera u Vodicama od 17.-19.5.
Evo što je o predstavi rekao selektor festivala, kazališni kritičar Igor Ružić:
“„Smrt i djevojka“, Scena Sisak
Scena Sisak već je profilirana kao grupa čiji odnos prema kazalištu i izvedbenosti općenito odskače od nacionalnog prosjeka: načinom igre, suptilnom i znalačkom režijom, ali najprije izborom predloška, ona gotovo uvijek na smotrama iznenadi a često i dominira. Ni ovoga puta nije bilo bitno drukčije, jer voditelj i redatelj Tihomir Kosić ponovno je znalački a opet hrabro izabrao dramski tekst, a onda se očito pomno bavio i njegovim postavljanjem, sa starim i nekim novijim suradnicima. Rezultat je predstava visoke kazališne vrijednosti i kvalitete, profinjene i prokušane estetike, nažalost uvijek aktualne i neprolazne teme. Sam izbor teksta „Smrt i djevojka“ južnoameričkog dramatičara Ariela Dorfmana već je za svaku pohvalu jer je logičan zbog svoje prividne produkcijske nezahtjevnosti upravo koliko je i moćan u svojoj kompleksnosti, prema unutra u smislu strukture i prema van , s obzirom na višestrukost značenja koja uspostavlja i pitanja koja (p)ostavlja. Nije slučajno i filmski majstor kakav je Roman Polanski posegnuo za istom komornom dramom kako bije pretočio u poznati i iznimno kvalitetni film. Ekipa iz Scene Sisak s Dorfmanovim predloškom bori se hrabro, ali s ponekom žrtvom. U režijskom smislu i više nego solidna, s mišlju o detaljima poput svjetla i zvuka, troplanskim rasporedom pozornice koji omogućuje brzu i laku promjenu interijera potrebnog za pojedini prizor, što predstavi daje režijski tempo i konzistentnost, ona gubi na uvjerljivosti samom glumačkom igrom. Jedino je Zoran Ivanić u ulozi Gerarda Escobara u potpunosti, ili gotovo u potpunosti, na razini zahtjeva svoje role, dok je Daniel Berdais kao Roberto Miranda namjerno podigran, ali bez težine potrebne da bi taj lik donio potrebnu dozu trajnožareće napetosti i/li zlokobnosti cijelom komadu. Iako bez sumnje u potpunosti posvećena ulozi, Sanja Zagorac u ulozi protagonistkinje Pauline Salas kao da ne kontrolira u cjelini sve sastavnice svojeg izvedbenog aparata, što joj donekle oduzima prirodnost a dodaje ponekad i pogrešnu vrstu ekspresivnosti. No, nije joj za zamjeriti, jer riječ je o iznimno kompleksnoj ulozi žrtve koja istodobno ponovno proživljava traumu i o njoj mora ne samo uvjerljivo svjedočiti nego i uvjeriti druge da je, unatoč traumi, i dalje racionalna u svojoj želji za pravdom i osvetom. Sve u svemu, riječ je o velikoj i snažnoj predstavi koja s punim pravom nastavlja zavidnu reputaciju dugogodišnjeg rada Scene Sisak.”
Za one koji se zateknu u Vodicama za taj vikend, ovu predstavu mogu pogledati u subotu 18.5. točno u podne. Ulaz na sve festivalske predstave je slobodan.