You are currently viewing Re:Think the Future of Living – promišljanje budućnosti življenja u Sisku

Re:Think the Future of Living – promišljanje budućnosti življenja u Sisku

Događanja u sklopu europskog kulturnog projekta revitalizacije javnog prostora

Mreža europskih kulturnih instituta EUNIC i Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu s udrugom Re:Think Sisak, Gradom Siskom i Narodnom knjižnicom i čitaonicom Vlado Gotovac u Sisku održavaju od 13. do 18. rujna na različitim mjestima u gradu niz događanja posvećenih uličnoj umjetnosti i književnosti. Događanja su dio EUNIC-ova projekta Re:Think the Future of Living u sklopu inicijative Europe Readr Republike Slovenije, osmišljene tijekom njezina predsjedanja Vijećem EU-a. Program će 13. rujna u 17h u Holandskoj kući (Rimska ulica 10) otvoriti slovenski veleposlanik Vojislav Šuc. Cilj je projekta doprinijeti raspravi o vizijama budućnosti kvalitetnog života u Sisku i oživljavanju javnog i kulturnog prostora u gradu, čija je infrastruktura pretrpjela znatne štete potresom u prosincu 2020. godine.

Projekt Re:Think the Future of Living osmišljen je među ostalim kako bi se raznovrsnim kulturnim programom osnažio dijalog umjetnika i građana o tome kako održivost, digitalizacija i društvena uključivost mogu biti zastupljeni oblikovanjem javnog prostora i organizacijom života u zajednici budućnosti. Intervencijama uličnih umjetnika i grafitera u javnom prostoru te postavljanjem pop-up knjižnice na otvorenom namijenjene poticanju čitanja, ali i pratećim participativnim radionicama street artaza odrasle i djecu pod vodstvom austrijskog umjetničkog kolektiva 6xa/adhocrates collective, ekipa lokalnih i stranih kreativaca doprinijet će okupljanju sisačke kulturne publike u razgovoru o tome kako vide svoj grad u budućnosti. Važnu ulogu u tom dijalogu imaju i djeca, koja će biti uključena u niz događanja, poput prezentacije dječje slikovnice „La Ciudad/Grad“ španjolske umjetnice Roser Capdevile i „Leon lav“ slovenske umjetnice Manice K. Musil, koja će voditi i slikarsku radionicu s djecom.

Književni dio programa djelomice se naslanja na izbor djela europskih autorica i autora iz 27 država članica EU-a promoviranih na internetskoj platformi Europe Readr, na kojoj će knjige u elektroničkom obliku biti dostupne do kraja 2021. U Sisku će biti predstavljena djela autora iz nekoliko europskih zemalja, među ostalim međunarodno istaknutog hrvatskog pjesnika Marka Pogačara, austrijskog romanopisca Roberta Kleindiensta čiji rad predstavlja prevoditeljica Milka Car, slovenskih i španjolskih dječjih autorica Manice K. Musil i Roser Capdevila te hvaljenog mladog sisačkog pisca Dine Pešuta. Autorice i autori će na čitanjima podsjetiti na to kako se sisački kraj u prošlosti nosio s teškim povijesnim iskustvima, kao i o tome kako kulturnim dijalogom možemo nadići osobne i nacionalne granice. Likovni dio ponude tijekom događanja bit će dodatno obogaćen izložbom austrijskog umjetnika Christophera Mavriča „Zato što postojim”, koja je posvećena perspektivama često marginaliziranih starijih osoba i osoba s poteškoćama, a završetak raznolikog cjelotjednog programa označit će poseban veganski „knjižni doručak“ posvećen održivosti u prehrani, na koji su pozvani svi sisački i drugi ljubitelji lijepe riječi i ukusne hrane.