You are currently viewing Radionica Makro fotografija

Radionica Makro fotografija

FotoKlub Sisak poziva svoje članove i sve zainteresirane ljubitelje fotografije na radionicu Makro fotografija koja će se održati 20.06.2020. 11:00 sati u prostoru Turističke zajednice grada Siska, Rimska ul. 13/a.

FotoKlub Sisak u suradnji sa Sigma akademijom organizira radionicu Makro fotografija! Ovaj put u goste nam dolazi Petar Sabol Sharpeye Sigmin ambasador i veliki ljubitelj Sigma objektiva.

Radionica je zamišljena u dva dijela. U prvom će Petar održati predavanje, u kojem će objasniti postupak stvaranja svojih prekrasnih makro fotografija. Ono će biti prilagođeno i foto entuzijastima koji tek razmišljaju o upuštanju u makro fotografiju. U drugom će dijelu Petar postaviti svoju opremu za makro fotografiranje i demonstrirati uživo kako izgleda postupak dobivanja makro fotografije.

Fotografe će posebno zanimati tzv. photo stacking postupak, kojim se istovremeno snima nekoliko fotografija s različitim fokusnim udaljenostima. Petar će detaljno pojasniti kako iskoristiti ovaj postupak za dobivanje prekrasnih, oštrih fotografija po cijeloj dubini. Naime, kod makro fotografije najveći je problem plitki fokus, uslijed kojeg samo jedan dio objekta snimanja ima zadovoljavajuću oštrinu, a ostali dio fotografije ostaje mutan.

Demonstracija makro fotografiranja bit će izvedena s dva SIGMA objektiva, 105mm f2.8 EX DG OS HSM Macro i 180mm f2.8 EX DG OS HSM Macro te svojim Sony A7 r IV aparatom.

Predviđeno vrijeme održavanja radionice je dva do tri sata!

Radionica je besplatna. Na radionici ima 30 slobodnih mjesta i rezervacije idu po redu prijave. U slučaju iznenadne spriječenosti dolaska na radionicu molimo vas da nas obavijestite 48 sati prije. Svoje sudjelovanje na radionici potvrdite u komentaru ispod ove objave!

O predavaču:


Petar Sabol Sharpeye rođen je 1981. u Čakovcu. Fotografijom se počeo baviti 2007.

Od samoga početka svojega fotografskog rada očaran je prirodom i njezinim svijetom, pogotovo područjem makrofotografije. Osim prirode, profesionalno fotografira i prigode poput vjenčanja, razne proslave i javne događaje, komercijalnu fotografiju.

Njegove fotografske slike prikazuju i dočaravaju trenutke iz života prirode koje je većini ljudi teško ili gotovo nemoguće vidjeti u stvarnosti zbog sve većeg otuđenja od prirode. Zahvaljujući vrlo predanome i sistematičnome radu, bilježi nevjerojatne kadrove u kojima je glavni kompozicijski sastojak najljepše prirodno svjetlo. Tim idealiziranjem ljepote prirode zauzima svoj čvrsti pozitivni stav prema ljepoti i čudesnosti prirode.

Od početka 2012. do danas sudjelovao je na mnogim međunarodnim izložbama umjetničke fotografije pod visokim patronatom FIAP-a (Fédération Internationale de l’Art Photographique) čak 355 puta. Nagrađen je 444 puta (228 medalja i 216 diploma za 114 različitih fotografija) u više od 40 država te je  7 puta proglašen najboljim autorom međunarodnog salona te nagrađen FIAP plavom značkom. Također je sudjelovao na međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom PSA (Photographic Society of America) gdje je isto tako mnogo puta nagrađivan. Nagrađivan je i na drugim specijaliziranim fotografskim natjecanjima diljem svijeta. Ukupan broj nagrada premašuje brojku 600.

Nositelj je počasnog fotografskog zvanja  MFIAP , EFIAP/Diamond1 i EPSA.

Njegova poznata fotografija „Natural abstract“ nagrađena je FIAP zlatnom medaljom u makro kategoriji na 7. Salonu fotografije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2012/116 i trajno je pohranjena u Nacionalnoj biblioteci u Parizu. Ta je fotografija bila i među 10 najboljih na natjecanju Sony World Photography Awards. Na tome je natjecanju pobjednik u kategoriji National Award za 2016. gdje se s još jednom svojom fotografijom plasirao u 50 najboljih. Naredne 2017. ponovio je svoj uspjeh drugu godinu zaredom na istom natjecanju s fotografijom „Swirl“. I sljedeće 2018.godine ponovio je uspjeh treći put zaredom te u kategoriji National Award osvaja prvo mjesto uz plasiranje pobjedničke fotografije ‘Beeaters’ odnosno ‘Pčelarice’ u top 10 u kategoriji divljina.

Na www.fotowedstrijd.eu dobitnik je prve nagrade u makro kategoriji s fotografijom „Only love matters“ 2014. Pet godina uzastopce nagrađivan je na američkom National Insect salonu pod pokroviteljstvom PSA od čega je dvaput dobitnik zlatne PSA medalje za najboljega autora salona.

Tri puta uzastopce osvajao je prva mjesta 2014., 2016., 2018.  za svoje makro fotografije na National Insect Week u Engleskoj, koji se održava svake druge godine uz izlaganje u kraljevskom entomološkom muzeju.

Osvojio je drugu nagradu u kategoriji „divljina“ na Siena International Photography Awards 2015, kristalni Pangea trofej.

Osvojio je i prvu nagradu na 1x Photo Awards 2015 sa fotografijom ‘The kingfisher’ gdje je žiri bila urednica National Geographic-a Kim Hubbard.

U ožujku 2017. osvojio je drugu nagradu na HIPA natjecanju (Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum International Photography Award) u otvorenoj kolor kategoriji u sklopu 6. sezone „The Challenge“ u Dubaiju.

U siječnju 2018. pozvan je kao počasni gost na 5.godišnjicu IUP ( International Union of Photographers) u Guangzhou, Kina, gdje je promoviran u predstavnika IUP organizacije za Hrvatsku te je na istom događaju u sklopu kružne izložbe za svoje fotografije bio nagrađen s 5 medalja i 7 pohvala te trofejom za postignuće u fotografskoj umjetnosti.

U veljači 2018. postao je članom ULUPUH-a (Hrvatska Udruga Likovnih Umjetnika Primijenjenih Umjetnosti) .

U veljači 2018. osvaja drugo mjesto na IGPOTY (International Garden Photographer of The Year) fotografijom ‘Macro wonderland’ u kategoriji ‘Widlife in garden’.  Na istom natjecanju u srpnju 2018. osvaja 1.mjesto  na 12.izdanju IGPOTY u Macro Art kategoriji s fotografijom ‘Vodencvjetovi’ te je pohvaljen za još dvije fotografije.

U svibnju 2018. nagrađen je prestižnom te jednom od najznačajnijih hrvatskih nagrada za fotografiju, ‘Tošo Dabac’ te je najmlađi autor kojem je dosad dodijeljena.

 U rujnu 2018. pozvan je na proslavu 3. svjetsku izložbu kineske fotografije u Guangxi gdje je primio počasni certifikat te promoviran u ambasadora međunarodne kulturalne i fotografske razmjene.

U listopadu 2018. pobjednik je na EEA ( European Environment Agency) Waterpix natjecanju s fotografijom  ‘The kingfisher’.

U studenom 2018. dobitnik je 2.mjesta na XPOSURE 2018 u Sharjahu, UAE, u makro kategoriji s fotografijom ‘Robberfly’.

U prosincu 2018. dobitnik je 2. mjesta na Malta International Photo Award s fotografijom ‘Up and down’ u kategoriji ‘Nature’.

U travnju 2019. dobitnik je nagrade ‘Zrinski’ za 2018. godinu koju mu dodjeljuje Međimurska županija za postignute izvanredne rezultate u fotografskoj djelatnosti i promociji Međimurja i njegovih prirodnih ljepota.

 Na 13. natjecanju  Black & White u organizaciji  IGPOTY (International Garden Photographer of The Year) nagrađen je 1.mjestom za fotografiju ‘Night butterfly’.

 U svibnju 2019. ponovio je uspjeh iz 2015. godine te je plasirao fotografiju ‘ Snow sparks’ u 6 najboljih u kategoriji ‘Winged life’  koja je izložena na kalifornijskoj akademiji znanosti u San Franciscu.

 Na CEWE  Photo Award 2019, jednom od najvećih foto natjecanja, plasirao je svoju fotografiju ‘Woohoo’ među 20 najboljih od čak ukupno 448 152 prijavljenih fotografija i 45 460 učesnika.

 Za manje od četiri godine Petar Sabol postao je najnagrađivaniji hrvatski fotograf. Njegovi su radovi objavljivani u mnogim časopisima ( National Geographic, Mirror, Telegraph, The Sun, The Dailymail, Meridijani).

Do sada je 7 puta samostalno izlagao. Krajem 2014. u Zagrebu se predstavio svojom prvom samostalnom izložbom Leptiri.

Drugu samostalnu izložbu Kingfisher imao je u travnju 2016. u gradu Negova u Sloveniji pod visokim patronatom FIAP-a, u jednom od tada šest svjetski priznatih izlagačkih centara FIAP-a.

Treću samostalnu izložbu Kingfisher predstavio je u Boru, u Srbiji, početkom listo-pada 2016.

Četvrtu samostalnu izložbu Kreativna makro fotografija predstavio je u Javnoj ustanovi Aquatika, slatkovodnom akvariju u Karlovcu.

U svibnju 2018. u sklopu dodjele nagrade ‘Tošo Dabac’ otvorio je petu samostalnu izložbu ‘Pejzaži’.

U kolovozu 2018. otvorena je šesta samostalna izložba ‘Kreativna makrofotografija’ u Splitu.

U prosincu 2018. otvorena je  sedma samostalna izložba ‘Kreativna makrofotografija’ u Puli.

U svibnju 2019. otvorena je osma samostalna izložba ‘Kreativna makrofotografija’ u Lendavi u Sloveniji.

Tokom srpnja, kolovoza i rujna izlagao je svoje fotografske radove u NP Krka gdje su predstavljene tri serije  od 12 fotografija na temu vretenca, ptica i leptira.

U studenom 2019. godine predstavio je u FIAP centru u Novom Sadu svoju devetu samostalnu izložbu ‘MFIAP Collection – The Kingfisher’.

Redoviti je član žirija na međunarodnim izložbama i fotografskim natjecanjima te je Sony ambasador za Hrvatsku.

Petar Sabol,  MFIAPEFIAP/ Diamond1,  EPSA, SONY Imaging Ambassador
www.sharpeyephoto.com
https://1x.com/member/sharpeyew1/photos/all
www.fotokreacija.com
tel: +385 98 879 380