You are currently viewing Provedite produženi vikend u Sisku

Provedite produženi vikend u Sisku

Siščane i njihove goste ovaj produženi vikend očekuje bogat i zanimljiv program.

Turistička atrakcija s jedinstvenim panoramskim pogledom: Kupom u Sisku  plovi brod Juran i Sofija

Ova atraktivna vožnja, idealan je način da se oni koji posjete naš grad upoznaju s višestoljetnom tradicijom riječnog brodarstva Siska i s nekima od najvažnijih veduta grada. Lijepa je to prilika i za romantičan ili uzbudljiv obiteljski izlet našim sugrađanima koji mogu svoj grad doživjeti očima izletnika.
Cijena kružne plovidbe je 30,00 kuna po osobi za odrasle, djeca od 7-12 godina plaćaju 15,00 kuna, dok je za mlađe od sedam godina plovidba besplatna.
Polazak je s pristana ispod Granika (parna dizalica, jedan od simbola grada), a plovidba, s pristajanjem kod utvrde Stari grad, traje oko 2 sata.

Više informacija o vožnji brodom i prodaji karata:
email: tzgsiska@tzgsiska.tcloud.hr

tel: +385 91 7889 557
+385 91 314 5235

Plovidbeni red u subotu 28.5.2022.
11:00 sati – Mali kaptol – ušće – Stari grad – Mali kaptol
Plovidbeni red u nedjelju 29.5.2022.
11:00 sati – Mali kaptol – ušće – Stari grad -Mali kaptol
Plovidbeni red u ponedjeljak 30.5.2022.
11:00 sati – Mali kaptol – ušće – Stari grad – Mali kaptol

Brod Juran i Sofija od početka nosi isto ime – ono nadjeveno po priči o sinu hrvatskog bana Tome Erdödya utamničenog od Turaka i njegovoj ženi Sofiji koja ga pokušava osloboditi. 💏Istoimena povijesna drama Ivana Kukuljevića Sakcinskog koja se zove još i Turci kod Siska, prva je hrvatska drama ilirskoga razdoblja. Priča i danas živi zahvaljujući kazališnim predstavama i izložbama.

Nadaleko poznata utvrda Stari grad, spomenik je nulte kategorije, kulturno dobro nacionalnoga značaja i jedan od rijetkih očuvanih primjeraka fortifikacijske arhitekture iz doba ratovanja s Osmanlijama. Nalazi se na strateškoj lokaciji u blizini ušća rijeke Kupe u Savu i velikim je dijelom prirodno zaštićena vodenim tokovima. Upravo u bitci kod utvrde Stari grad izvojevala pobjeda od izuzetne važnosti za opstanak kršćanstva na ovim područjima. Utvrda Stari grad zatvorena je za posjetitelje radi štete uzrokovane potresom 29. prosinca 2020. No to nije razlog da ju ne obiđete i to baš brodom Juran i Sofija. Uz samu utvrdu nalazi se izletište, u sklopu kojeg je i kultni restoran Stari grad, s bogatom ribljom gastro ponudom.

Restoran Stari grad

Radno vrijeme:

Utorak – Subota: 11:00 – 20:00 sati

Nedjelja: 11:00 – 17:00 sati

Više informacija: https://restoranstarigrad.hr/

Onima koji vole šetajući uživati u neobičnoj umjetnosti, svakako će se svidjeti šetnja rutom murala nastalih u zanimljivom sisačkom umjetničkom festival ReThink.

Više informacija o ruti murala: https://galerija-striegl.hr/

Možda će netko poželjeti povesti svoj bicikl, pa u otkrivanje Siska i okolice nastaviti biciklom ( u neposrednoj blizini Siska, kojih desetak kilometara udaljenosti je i Lonjsko polje, sa dobro znanim Čigočem, europskim selom roda…).

Više informacija: https://pp-lonjsko-polje.hr/