You are currently viewing Promocija knjige fotografskih portreta Ivana Posavca pod nazivom ”Makadam: Lica koja znam, imena koja sam zaboravio”

Promocija knjige fotografskih portreta Ivana Posavca pod nazivom ”Makadam: Lica koja znam, imena koja sam zaboravio”

Promocija knjige fotografskih portreta Ivana Posavca pod nazivom ”Makadam: Lica koja znam, imena koja sam zaboravio” održat će se u novom galerijskom prostoru (”GGS studio”, u Ulici Franje Lovrića 31, 44000 Sisak), u subotu, 2. 3. 2024., u 19 sati.
”Knjiga Makadam Ivana Posavca specifičan je primjer fotografskog odnosa zasnovanog na raskrižju pogleda – usmjerenih, preciznih; pogleda u kontekstu kojeg bismo mogli raspravljati i o rodnim pozicijama tijekom snimanja, ili objektivizaciji koja možda proizlazi i iz obrazovanja u području kinematografskog gledanja, ali i pozornosti koju se postiže smještajem fotografije u određeno značenjsko polje. Koje je bitno različito ako i kad uspoređujemo tiskane medije (da ne spominjemo njihovu “potrošivost”) i knjigu u kojoj, izdvojeni od teksta i drugih okolnosti koje su ih pratile u trenutku snimanja, fotografije ustvari postaju neprekinuta sekvenca života. Sazdanog od fotografskog razgovora.”
(iz recenzije Sandre Križić Roban)
Knjiga je objavljena u nakladništvu Gradske galerije Striegl.
Vizualno oblikovanje potpisuje Sven Sorić.
Uvodni tekst potpisuje urednica knjige Alma Trauber dok tekst o fotografskim portretima Ivana Posavca potpisuje Željko Marciuš.
Recenzentica knjige je Sandra Križić Roban.
Knjiga je realizirana sredstvima Grada Siska i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
Na predstavljanju će govoriti Sandra Križić Roban, Željko Marciuš, Ivan Posavec i Alma Trauber.
Gosti večeri su Mr. Lee & IvaneSky & DJ Demian.
Nakladnik: Gradska galerija Striegl, 2023.
Urednica: Alma Trauber
Tekstovi: Željko Marciuš, Alma Trauber
Lektura: Dahna Prskalo Peco, Mateja Fabijanić
Prijevod: Dahna Prskalo Peco
Grafičko oblikovanje: Sven Sorić
22 x 24 cm, 364 stranice
Dvojezično: hrvatski / engleski
ISBN 978-953-7517-25-0
Ivan Posavec je rođen 1951. u Dužici pokraj Siska.
Godine 1969. upisuje Veterinarski fakultet u Zagrebu, koji prekida 1974. kao apsolvent, da bi se posvetio fotografiji. Diplomira 1980. filmsko snimanje u klasi prof. Nikole Tanhofera na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, a 1984. magistrira fotografiju kod prof. Dragoljuba Kažića na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu.
Radovi mu se nalaze u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Galeriji umjetnina u Splitu i u Gradskom muzeju Varaždin.
Dobitnik je nagrade «Tošo Dabac» 1992., a 2003. Nagrade grada Zagreba te još pedesetak drugih nagrada. S kolegom Miom Vesovićem 1979. osniva grupu MO/Meko okidanje.
Član je ULUPUH-a i HDLU-a.